In Nederland krijgen baby’s die voor de 24e week van de zwangerschap geboren worden geen standaard intensieve zorg. Dat betekent vaak dat ze het niet overleven. Maar is die grens niet te streng?
Lees verder onder de advertentie
Dat vindt onderzoeker Lien De Proost in ieder geval wel. “Sommige baby’s die al met 23 weken geboren worden, zouden juist kunnen profiteren van intensieve zorg.”
Lees verder onder de advertentie
Onvoldoende kwaliteit van leven
Volgens Lien de Proost zijn de gevolgen van extreme vroeggeboorte vaak levenslang merkbaar. Maar hier in Nederland, als een baby al na 23 weken ter wereld komt, is het helaas einde verhaal. Het is pas vanaf 24 weken zwangerschap dat intensieve zorg mogelijk is, waarbij alles op alles wordt gezet om zo’n klein hummeltje in leven te houden. Tot die tijd blijft de zorg beperkt tot palliatieve zorg, omdat men verwacht dat de kwaliteit van leven onvoldoende zal zijn, of omdat er sprake is van onnodig lijden.
In Zweden tonen cijfers dat baby’s van zelfs 22 weken, dankzij intensieve zorg, een overlevingskans van 50 procent hebben. De Proost’s bevindingen hebben tot Kamervragen geleid. Partijen als Nieuw Sociaal Contract en ChristenUnie vragen waarom Nederland zo strikt vasthoudt aan de 24-wekengrens. Ondanks de internationale voorbeelden en De Proost’s onderzoek, houdt demissionair zorgminister Pia Dijkstra vast aan de huidige regeling. Zij zegt dat actieve hulp pas vanaf de 24 weken zwangerschap ingezet wordt.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Amelia (30) is getrouwd met Liam (36), moeder van Mees (6) en Lucy (4). Ze vertelt over haar leven met twee jonge kinderen en hoe ze alles (meestal) draaiende houdt. Deze keer vertelt ze hoe ze zich tijdens haar zwangerschap allergisch voelde voor haar man.