In Nederland krijgen baby’s die voor de 24e week van de zwangerschap geboren worden geen standaard intensieve zorg. Dat betekent vaak dat ze het niet overleven. Maar is die grens niet te streng?
Lees verder onder de advertentie
Dat vindt onderzoeker Lien De Proost in ieder geval wel. “Sommige baby’s die al met 23 weken geboren worden, zouden juist kunnen profiteren van intensieve zorg.”
Lees verder onder de advertentie
Onvoldoende kwaliteit van leven
Volgens Lien de Proost zijn de gevolgen van extreme vroeggeboorte vaak levenslang merkbaar. Maar hier in Nederland, als een baby al na 23 weken ter wereld komt, is het helaas einde verhaal. Het is pas vanaf 24 weken zwangerschap dat intensieve zorg mogelijk is, waarbij alles op alles wordt gezet om zo’n klein hummeltje in leven te houden. Tot die tijd blijft de zorg beperkt tot palliatieve zorg, omdat men verwacht dat de kwaliteit van leven onvoldoende zal zijn, of omdat er sprake is van onnodig lijden.
In Zweden tonen cijfers dat baby’s van zelfs 22 weken, dankzij intensieve zorg, een overlevingskans van 50 procent hebben. De Proost’s bevindingen hebben tot Kamervragen geleid. Partijen als Nieuw Sociaal Contract en ChristenUnie vragen waarom Nederland zo strikt vasthoudt aan de 24-wekengrens. Ondanks de internationale voorbeelden en De Proost’s onderzoek, houdt demissionair zorgminister Pia Dijkstra vast aan de huidige regeling. Zij zegt dat actieve hulp pas vanaf de 24 weken zwangerschap ingezet wordt.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.
Soms gebeuren dingen zo snel dat je niet weet wat je overkomt, en heb je achteraf spijt dat je het niet anders aangepakt hebt. Zo ook Gwen, die met haar zoon een nare aanvaring had met de jeugdarts.
Ouders door het hele land zitten met een onverwacht probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, bedoeld om herplakbaar te zijn, zitten muurvast op de ramen. Waar kinderen enthousiast aan het plakken sloegen, zitten ouders nu gefrustreerd te schrobben. Jumbo reageert.