In Nederland krijgen baby’s die voor de 24e week van de zwangerschap geboren worden geen standaard intensieve zorg. Dat betekent vaak dat ze het niet overleven. Maar is die grens niet te streng?
Lees verder onder de advertentie
Dat vindt onderzoeker Lien De Proost in ieder geval wel. “Sommige baby’s die al met 23 weken geboren worden, zouden juist kunnen profiteren van intensieve zorg.”
Lees verder onder de advertentie
Onvoldoende kwaliteit van leven
Volgens Lien de Proost zijn de gevolgen van extreme vroeggeboorte vaak levenslang merkbaar. Maar hier in Nederland, als een baby al na 23 weken ter wereld komt, is het helaas einde verhaal. Het is pas vanaf 24 weken zwangerschap dat intensieve zorg mogelijk is, waarbij alles op alles wordt gezet om zo’n klein hummeltje in leven te houden. Tot die tijd blijft de zorg beperkt tot palliatieve zorg, omdat men verwacht dat de kwaliteit van leven onvoldoende zal zijn, of omdat er sprake is van onnodig lijden.
In Zweden tonen cijfers dat baby’s van zelfs 22 weken, dankzij intensieve zorg, een overlevingskans van 50 procent hebben. De Proost’s bevindingen hebben tot Kamervragen geleid. Partijen als Nieuw Sociaal Contract en ChristenUnie vragen waarom Nederland zo strikt vasthoudt aan de 24-wekengrens. Ondanks de internationale voorbeelden en De Proost’s onderzoek, houdt demissionair zorgminister Pia Dijkstra vast aan de huidige regeling. Zij zegt dat actieve hulp pas vanaf de 24 weken zwangerschap ingezet wordt.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.