Nederland staat in de top vijf van beste landen om een gezin te stichten, dat blijkt uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij William Russel. Ze keken naar zes factoren: veiligheid, geluk, kosten voor kinderopvang, onderwijs, gezondheid en zwangerschaps- en vaderschapsverlof.
Lees verder onder de advertentie
Nederland staat op de vijfde plek. Op veiligheid scoren we een zeven, kosten voor kinderopvang krijgt een acht, geluk een tien, gezondheid een acht, onderwijs een zeven en zwangerschaps- en vaderschapsverlof een dikke negen.
Lees verder onder de advertentie
In deze landen moet je wezen
Met stip op één staat IJsland. De reden? Moeders krijgen daar veel tijd om met hun pasgeboren kind door te brengen. Ook krijgen vaders drie maanden vaderschapsverlof. Op een gedeelde tweede plek staan Zweden, Finland en Noorwegen. In Zweden hebben kinderen vanaf drie jaar elk jaar recht op 525 gratis uren op de peuterspeelzaal. In Finland biedt de regering een betaald zwangerschapsverlof van vier maanden aan. Dat geldt voor werkende moeders, maar ook voor zelfstandigen, studenten en werklozen. Noorwegen scoort goed vanwege de hoogte van het gemiddeld inkomen en de natuurrijke omgeving.
Denk je eraan om met je kinderen te verhuizen naar het buitenland, misschien wel om een van bovenstaande redenen? Een paar tips.
Betrek je kinderen bij de verhuizing. Neem ze mee in het onderzoeken en voorbereiden ervan en praat met ze. Leg uit wat voor leuks het land allemaal te bieden heeft.
Verdiep je in de gezondheidszorg. Want gezondheid is natuurlijk het allerbelangrijkste. Check van tevoren hoe de zorg op jouw bestemming geregeld is.
Onderzoek de mogelijkheden in het onderwijs. Gaan je kinderen naar een lokale of naar een internationale school?
Kijk naar de veiligheid in het land. In welke buurten is het fijn wonen? Is het veilig om alleen te reizen? Maak je kinderen ook bewust van eventuele culturele verschillen.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.