Nederland staat in de top vijf van beste landen om een gezin te stichten, dat blijkt uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij William Russel. Ze keken naar zes factoren: veiligheid, geluk, kosten voor kinderopvang, onderwijs, gezondheid en zwangerschaps- en vaderschapsverlof.
Lees verder onder de advertentie
Nederland staat op de vijfde plek. Op veiligheid scoren we een zeven, kosten voor kinderopvang krijgt een acht, geluk een tien, gezondheid een acht, onderwijs een zeven en zwangerschaps- en vaderschapsverlof een dikke negen.
Lees verder onder de advertentie
In deze landen moet je wezen
Met stip op één staat IJsland. De reden? Moeders krijgen daar veel tijd om met hun pasgeboren kind door te brengen. Ook krijgen vaders drie maanden vaderschapsverlof. Op een gedeelde tweede plek staan Zweden, Finland en Noorwegen. In Zweden hebben kinderen vanaf drie jaar elk jaar recht op 525 gratis uren op de peuterspeelzaal. In Finland biedt de regering een betaald zwangerschapsverlof van vier maanden aan. Dat geldt voor werkende moeders, maar ook voor zelfstandigen, studenten en werklozen. Noorwegen scoort goed vanwege de hoogte van het gemiddeld inkomen en de natuurrijke omgeving.
Denk je eraan om met je kinderen te verhuizen naar het buitenland, misschien wel om een van bovenstaande redenen? Een paar tips.
Betrek je kinderen bij de verhuizing. Neem ze mee in het onderzoeken en voorbereiden ervan en praat met ze. Leg uit wat voor leuks het land allemaal te bieden heeft.
Verdiep je in de gezondheidszorg. Want gezondheid is natuurlijk het allerbelangrijkste. Check van tevoren hoe de zorg op jouw bestemming geregeld is.
Onderzoek de mogelijkheden in het onderwijs. Gaan je kinderen naar een lokale of naar een internationale school?
Kijk naar de veiligheid in het land. In welke buurten is het fijn wonen? Is het veilig om alleen te reizen? Maak je kinderen ook bewust van eventuele culturele verschillen.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
In de podcast Geuze & Gorgels vertelt Monica Geuze dat ze de achternaam van haar dochter wil laten aanpassen. Zara-Lizzy gaat nu door het leven met de naam van haar vader, Veldwijk, en dat ziet haar moeder graag anders.
We kennen allemaal wel een verhaal over een bizar betaalverzoek, toch? Dat is lachen, tot het je ineens zelf overkomt. Sonja kreeg een Tikkie van het vriendje van haar dochter.
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.
We doen het allemaal weleens: uit automatisme roepen we “Goed gedaan!” als onze kinderen iets presteren. Volgens kinderpsycholoog Becky Kennedy zijn juist deze twee woorden – hoe goedbedoeld ook – niet altijd goed voor het zelfvertrouwen van je kind.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?