Tampons zijn onmisbaar voor de meeste vrouwen. Uit recent onderzoek is gebleken dat er giftige metalen zoals lood, cadmium en zelfs arseen in tampons aanwezig kunnen zijn. Yikes! Wat betekent dit voor ons als vrouwen?
Lees verder onder de advertentie
Giftige metalen in je tampons
Het nieuws kwam naar buiten door Amerikaanse wetenschappers van de universiteiten van Berkeley en Columbia, die ontdekten dat er zware metalen in tampons te vinden zijn. Niet alleen een beetje ijzer of zink, maar ook écht schadelijke stoffen zoals lood en arseen. De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) heeft daarom aangekondigd dat er onderzoek gedaan gaat worden naar de mogelijke risico’s voor vrouwen die tampons gebruiken. Een geruststelling? Nog niet helemaal.
Lees verder onder de advertentie
Wat weten we al?
Een eerder onderzoek toonde alleen aan dat de metalen in de tampons zitten, maar er werd niet gekeken naar of die metalen ook echt vrijkomen wanneer de tampons gebruikt worden. En nog belangrijker: wat gebeurt er als die metalen vrijkomen? Worden ze opgenomen door je lichaam via het vaginale slijmvlies en komen ze zo in je bloedbaan terecht? Precies dat wil de FDA nu verder uitzoeken met een onafhankelijk onderzoek.
Bij dit onderzoek werden dertig tampons van veertien verschillende merken getest. De tampons kwamen van grote winkels en online retailers in de VS, het VK en Griekenland. De onderzoekers wisten zelf niet van welk merk de tampons waren, dus het onderzoek was volledig geblindeerd – wel zo eerlijk.
Lees verder onder de advertentie
Ze testten op maar liefst zestien verschillende zware metalen, waaronder lood, arseen, kwik en cadmium. En wat bleek? In alle tampons werden metalen gevonden, maar vooral lood, cadmium en arseen kwamen in hogere concentraties voor. En nu is dus de grote vraag: is dit gevaarlijk voor ons, en zo ja, hoe gevaarlijk?
Wat nu?
Op dit moment is nog onbekend of deze metalen ook daadwerkelijk vrijkomen en opgenomen worden door ons lichaam tijdens het gebruik van tampons. Hopelijk biedt het vervolgonderzoek snel meer duidelijkheid, zodat we weer met een gerust hart tampons kunnen gebruiken. Tot die tijd: misschien tijd voor een alternatief?
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag