Giftige tampons?! Wat krijgen we nou?

18.09.2024 11:00
tampon

Tampons zijn onmisbaar voor de meeste vrouwen. Uit recent onderzoek is gebleken dat er giftige metalen zoals lood, cadmium en zelfs arseen in tampons aanwezig kunnen zijn. Yikes! Wat betekent dit voor ons als vrouwen?

Giftige metalen in je tampons

Het nieuws kwam naar buiten door Amerikaanse wetenschappers van de universiteiten van Berkeley en Columbia, die ontdekten dat er zware metalen in tampons te vinden zijn. Niet alleen een beetje ijzer of zink, maar ook écht schadelijke stoffen zoals lood en arseen. De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) heeft daarom aangekondigd dat er onderzoek gedaan gaat worden naar de mogelijke risico’s voor vrouwen die tampons gebruiken. Een geruststelling? Nog niet helemaal.

Wat weten we al?

Een eerder onderzoek toonde alleen aan dat de metalen in de tampons zitten, maar er werd niet gekeken naar of die metalen ook echt vrijkomen wanneer de tampons gebruikt worden. En nog belangrijker: wat gebeurt er als die metalen vrijkomen? Worden ze opgenomen door je lichaam via het vaginale slijmvlies en komen ze zo in je bloedbaan terecht? Precies dat wil de FDA nu verder uitzoeken met een onafhankelijk onderzoek.

Lees ook – Tamponziekte: zo herken én voorkom je het

Het onderzoek

Bij dit onderzoek werden dertig tampons van veertien verschillende merken getest. De tampons kwamen van grote winkels en online retailers in de VS, het VK en Griekenland. De onderzoekers wisten zelf niet van welk merk de tampons waren, dus het onderzoek was volledig geblindeerd – wel zo eerlijk.

Ze testten op maar liefst zestien verschillende zware metalen, waaronder lood, arseen, kwik en cadmium. En wat bleek? In alle tampons werden metalen gevonden, maar vooral lood, cadmium en arseen kwamen in hogere concentraties voor. En nu is dus de grote vraag: is dit gevaarlijk voor ons, en zo ja, hoe gevaarlijk?

Wat nu?

Op dit moment is nog onbekend of deze metalen ook daadwerkelijk vrijkomen en opgenomen worden door ons lichaam tijdens het gebruik van tampons. Hopelijk biedt het vervolgonderzoek snel meer duidelijkheid, zodat we weer met een gerust hart tampons kunnen gebruiken. Tot die tijd: misschien tijd voor een alternatief?

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.