Rotterdam is de eerste stad die alle scholen te voorziet van een essentiële voorraad maandverband en tampons. Een goede zet, vooral voor gezinnen die wat minder in de euro’s zwemmen.
Lees verder onder de advertentie
Sinds een paar weken hebben maar liefst 251 basisscholen en 80 middelbare scholen in Rotterdam de beschikking over gratis maandverband en tampons. Recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeente, onthult dat maar liefst 2000 leerlingen regelmatig niet genoeg geld hebben om deze producten aan te schaffen.
Lees verder onder de advertentie
Geen schaamte
Op de meisjes-wc van groep acht bij basisschool De Parel in de Beverwaard prijkt een zelfgemaakte kaart met de bemoedigende woorden: “Je hoeft je niet te schamen.” Het kaartje hangt boven een kistje vol maandverband en tampons, dat liefdevol versierd is met tekeningen van chocoladerepen, hartjes en bloeddruppels, vergezeld van teksten als “We krijgen het allemaal”.
Lees verder onder de advertentie
Deze vrolijke voorziening staat al twee weken op de vier toiletten van de bovenbouwklassen. Af en toe grijpt een leerling een pakje of een los maandverband of tampon. “Elke week controleren we de voorraad en vullen we aan,” zegt schoolmaatschappelijk werker Wendy Kradolfer.
Voorheen moesten leerlingen die het nodig hadden bij haar aankloppen. “Maar dit is veel handiger,” zegt ze. “Leerlingen kunnen het nu gewoon pakken, zonder te vragen, en zelfs een pakje voor thuis meenemen. Dat werkt perfect.”
Lees verder onder de advertentie
Doorbreken van taboes
Met deze stap hoopt Rotterdam een dubbel taboe te doorbreken: dat rondom menstruatieproducten én armoede. Rotterdam gaat daarmee als een heuse pionier voorop in Nederland, nadat raadsleden Sarah Reitema (PvdA) en Joan Nunnely (D66) een motie indienden.
Lees verder onder de advertentie
Het initiatief oogst veel lof. Armoede is immers een schrijnende realiteit voor talloze gezinnen, en menstruatieproducten zijn helaas geen goedkope grap.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.