Veel kinderen beginnen al op jonge leeftijd met vapen, blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel. Soms zelfs al op de basisschool. Het leidt tot grote zorgen bij ouders en scholen. ‘Kinderen bij mij in de klas (groep 7/8) experimenteren al met vapen.’
Lees verder onder de advertentie
Je hoeft op straat maar even om je heen te kijken en je ziet meerdere mensen met een e-sigaret in hun hand. De groep vapers wordt steeds jonger, blijkt uit het RTL Nieuwspanel, die rondvraag deed bij 20.000 leden, onder wie 1600 ouders van kinderen op een middelbare school en 300 mensen die op een middelbare school werken. E-sigaretten mogen niet verkocht worden aan kinderen onder de 18 jaar, maar dat weerhoudt ze er niet van om te vapen. Volgens een personeelslid van een middelbare school krijgen minderjarigen de vapes via oudere vrienden, dealers of gewoon in de winkel. Van de mensen die op een middelbare school werken, zegt 39 procent dat er op school gedeald wordt. Ook ouders melden dat.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen uit groep 7 en 8 vapen
Uit het onderzoek komt naar voren dat veel kinderen stiekem vapen, bijvoorbeeld in de toiletten of als de docent het lokaal uit is. Niet alleen op middelbare scholen, maar ook op basisscholen neemt de populariteit van e-sigaretten toe. “In groep 7 en 8 hebben kinderen het al over vapen,” zegt een panellid. “Sommigen zeggen zelfs dat ze het al eens gedaan hebben. Kinderen hebben geen idee wat de gevolgen zijn en hoe slecht het is.” Iemand anders laat weten dat kinderen de smaakjes lekker vinden en de gevaren niet inzien.
Lees verder onder de advertentie
Vapen op school tegengaan
80 procent van de panelleden pleit voor strengere regels om vapen tegen te gaan. Genoemde oplossingen zijn een algeheel vapeverbod, het duurder maken van e-sigaretten en het beboeten van minderjarigen die vapes kopen. Longpatholoog Danielle Cohen en longarts Frank Borm nemen het heft in eigen hand. Zij bedachten het lespakket ‘Vapen jouw keuze’, om leerlingen op basis- en middelbarescholen te waarschuwen voor de gevaren van vapen.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.