Criminelen verkopen op sociale media handleidingen over hoe je mensen kunt chanteren met naaktfoto’s en seksvideo’s, meldt de BBC. Ze leggen uit hoe je je online voordoet als jonge vrouw om tieners te verleiden tot het sturen van pikante foto’s en video’s. Dit heet sextortion.
Lees verder onder de advertentie
Hoewel volwassenen al langer slachtoffer zijn, lopen tienerjongens nu het meeste gevaar. Een expert vertelt dat criminelen de afgelopen twee jaar hebben ontdekt dat ze snel rijk kunnen worden door tieners als doelwit te kiezen.
Lees verder onder de advertentie
Afpersers
In de handleidingen, die makkelijk te vinden zijn in online video’s, staat hoe je niet-traceerbare telefoonnummers kunt instellen, nep-sociale media-profielen kunt maken en veilige betaalmethoden kunt gebruiken. De afpersers scheppen op over hoeveel mensen ze hebben gechanteerd en hoe ze “elke vrijdag” worden betaald door slachtoffers.
Lees verder onder de advertentie
Volgens de expert doen grote techbedrijven niet genoeg om deze afpersers te stoppen. “Deze misdaad is de afgelopen twee jaar echt geëxplodeerd op Instagram en Snapchat. Deze platforms moeten meer doen om deze criminelen aan te pakken,” zegt hij.
Ook in Nederland zijn afpersers actief. Deze maand werden twee mannen veroordeeld voor online misbruik en sextortion. Een man uit Noordwijk kreeg drie jaar cel voor het dreigen om naaktbeelden van zijn slachtoffers naar hun ouders te sturen als ze niet meer materiaal stuurden.
Lees verder onder de advertentie
Een 25-jarige man uit Etten-Leur kreeg 6,5 jaar cel en tbs. Hij chanteerde 28 minderjarige meisjes en twee vrouwen. In totaal had hij 172 slachtoffers, maar dertig deden aangifte. Hij werd vrienden met zijn slachtoffers op sociale media en kreeg naaktfoto’s en seksvideo’s van hen. Stopten ze daarmee, dan dreigde hij eerder verkregen foto’s online te verspreiden.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag