Wetenschap bewijst: mom brain bestaat echt

17.09.2024 11:15
zwangere vrouw

Zwangere vrouwen veranderen en dat gaat veel verder dan de groeiende buik. Ook hun hersenen ondergaan een ware transformatie. De verbindingen in het zogenaamde ‘moederbrein’ worden sterker, terwijl sommige delen juist krimpen. En dit gebeurt in bijna alle hersengebieden.

In nieuw onderzoek uit Amerika, gepubliceerd in Nature Neuroscience, volgen onderzoekers de hersenen van een 38-jarige vrouw tijdens en na haar zwangerschap. Maar liefst 26 MRI-scans laten zien hoe haar brein zich aanpast. Wat blijkt? In de eerste twee trimesters verbetert de witte stof (die zorgt voor snelle communicatie tussen hersengebieden), maar na de bevalling keert dit weer terug naar normaal. De grijze stof, die informatie verwerkt, vermindert op verschillende plekken en blijft zo tot wel twee jaar na de zwangerschap. Zou hier ook de pregnancy- en mom brain-vergeetachtigheid vandaan komen? Geen zorgen, dit proces is juist goed. Het brein wordt als het ware fijn afgesteld, waarschijnlijk door de hormonen.

Lees ook – ‘Zwangerschapscravings ontcijferd: waarom je ineens niet zonder kaas, chocola of cola kunt’

Mom brain

Wat deze hersenveranderingen precies betekenen voor gedrag is nog niet helemaal duidelijk, maar bij dieren zien onderzoekers dat moeders gevoeliger worden voor geuren en geluiden van hun kroost. Het zou dus best kunnen dat deze veranderingen het moederlijke gedrag aanwakkeren.

Het Amerikaanse onderzoek sluit aan bij eerder werk van de Nederlandse neurowetenschapper Elseline Hoekzema. Zij ontdekte al dat het moederbrein flinke veranderingen ondergaat tijdens de zwangerschap. En die aanpassingen zien we keer op keer terug bij zwangere vrouwen. Zo blijkt maar weer: een zwangerschap verandert niet alleen je lichaam, maar ook je brein op bijzondere manieren.

De bundels van zenuwvezels in de witte stof die tijdens de zwangerschap veranderen. Bron: Volkskrant

Verder onderzoek

Nieuwsgierig naar wat dit allemaal nog meer betekent? De Amerikaanse onderzoekers gaan door met hun onderzoek en starten een internationaal project om nog meer zwangere vrouwen te volgen. Wordt vervolgd…

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.