Zwangere vrouwen veranderen en dat gaat veel verder dan de groeiende buik. Ook hun hersenen ondergaan een ware transformatie. De verbindingen in het zogenaamde ‘moederbrein’ worden sterker, terwijl sommige delen juist krimpen. En dit gebeurt in bijna alle hersengebieden.
Lees verder onder de advertentie
In nieuw onderzoek uit Amerika, gepubliceerd in Nature Neuroscience, volgen onderzoekers de hersenen van een 38-jarige vrouw tijdens en na haar zwangerschap. Maar liefst 26 MRI-scans laten zien hoe haar brein zich aanpast. Wat blijkt? In de eerste twee trimesters verbetert de witte stof (die zorgt voor snelle communicatie tussen hersengebieden), maar na de bevalling keert dit weer terug naar normaal. De grijze stof, die informatie verwerkt, vermindert op verschillende plekken en blijft zo tot wel twee jaar na de zwangerschap. Zou hier ook de pregnancy- en mom brain-vergeetachtigheid vandaan komen? Geen zorgen, dit proces is juist goed. Het brein wordt als het ware fijn afgesteld, waarschijnlijk door de hormonen.
Wat deze hersenveranderingen precies betekenen voor gedrag is nog niet helemaal duidelijk, maar bij dieren zien onderzoekers dat moeders gevoeliger worden voor geuren en geluiden van hun kroost. Het zou dus best kunnen dat deze veranderingen het moederlijke gedrag aanwakkeren.
Het Amerikaanse onderzoek sluit aan bij eerder werk van de Nederlandse neurowetenschapper Elseline Hoekzema. Zij ontdekte al dat het moederbrein flinke veranderingen ondergaat tijdens de zwangerschap. En die aanpassingen zien we keer op keer terug bij zwangere vrouwen. Zo blijkt maar weer: een zwangerschap verandert niet alleen je lichaam, maar ook je brein op bijzondere manieren.
De bundels van zenuwvezels in de witte stof die tijdens de zwangerschap veranderen. Bron: Volkskrant
Verder onderzoek
Nieuwsgierig naar wat dit allemaal nog meer betekent? De Amerikaanse onderzoekers gaan door met hun onderzoek en starten een internationaal project om nog meer zwangere vrouwen te volgen. Wordt vervolgd…
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag