Nu de oorlog in Oekraïne het nieuws al dagen domineert, heeft je kind er ongetwijfeld ook over gehoord. Maar hoe ga je hier als ouders mee om?
Lees verder onder de advertentie
Op Trouw.nl geeft orthopedagoog Daniëlle Goedhart-Bax tips hoe je er samen over kunt praten.
Lees verder onder de advertentie
Helden
“Blijf feitelijk”, zegt Goedhart. “Treed niet te veel in detail, maar bedenk bijvoorbeeld hoe het NOS Jeugdjournaal het zou doen. Dat heeft een heel goede toon. Poetin wil ‘meer land’ en ‘meer macht’, hij wil ‘de baas spelen’. Maar ga het niet hebben over alle economische belangen, of wat Poetin mogelijk allemaal van plan is. Kinderen kunnen dat allemaal nog niet relativeren.” Daarbij is het volgens de orthopedagoog goed om het ook over de helden van de oorlog te hebben. “Het Rode Kruis, of mensen die met een bus op weg gaan om hulpgoederen te leveren of vluchtelingen op te halen. Dat zijn de lichtpuntjes.” Of doe samen mee aan een inzamelings- of hulpactie. “Het is goed om iets te doen.”
Lees verder onder de advertentie
Broertjes of zusjes
Ook een belangrijke tip: probeer mee te kijken als je kind naar het Jeugdjournaal kijkt en laat niet jouw eigen zorgen, maar de vragen van je kind over de oorlog leidend zijn. “Sluit aan bij wat zij zelf willen weten.” Vindt je jongere kind het lastig om over de oorlog te praten, maar wil je oudere kind er wel meer over weten? Wacht dan tot je jongste naar bed is. “Vertel dat hun broertje of zusje er nog te klein voor is, en dat je er wel over doorpraat als die naar bed is. Dan voelen ze zichzelf extra groot.”
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Het leuke aan de feestdagen is dat de hele familie bij elkaar komt. Het lastige aan de feestdagen is óók dat de hele familie bij elkaar komt. Geen zin in ruzie of gedoe wegens botsende karaktertjes? Neem dan deze handleiding ter harte.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.