Dat knuffelen goed voelt, weet elke ouder. Maar wist je dat huid-op-huidcontact ook een gamechanger is voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby? Direct na de geboorte, maar ook lang daarna, zo valt te lezen in The Conversation.
Lees verder onder de advertentie
In de jaren ’50 ontdekte psycholoog Harry Harlow iets bijzonders: baby-aapjes verkozen een zachte, knuffelige moeder boven een ijzeren exemplaar dat hen voedde. Liefdevolle aanraking bleek belangrijker dan eten. En dat geldt net zo goed voor mensenbaby’s.
De magie begint al in de buik
Wist je dat aanraking het eerste zintuig is dat zich ontwikkelt? Al vanaf 8 weken reageert een foetus op prikkels in de baarmoeder. Bij 14 weken raken tweelingen in de buik elkaar aan en bij 20 weken voelen baby’s het als hun moeder haar buik aanraakt.
Vandaag de dag wordt huid-op-huidcontact aangeraden door organisaties als UNICEF en de NHS. Het idee is simpel: leg je baby direct na de geboorte op je blote huid, dek jullie toe met een warme deken en blijf zo minimaal een uur samen liggen. Dit kalmeert je baby en stimuleert de eerste voeding.
Huid-op-huidcontact heeft talloze voordelen: het reguleert temperatuur, ademhaling en hartslag, helpt bij pijnverlichting en bevordert een gezond gewicht. Prematuur geboren baby’s hebben er nóg meer baat bij: ze groeien sneller en lopen minder risico op complicaties.
Voor ouders is het ook een win-win: huid-op-huidcontact zorgt voor de aanmaak van oxytocine, het ‘liefdeshormoon’. Dit helpt bij de hechting, vermindert stress en verlaagt de kans op postnatale depressie – niet alleen bij moeders, maar ook bij vaders!
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Knuffelen is goed voor alle leeftijden
De kracht van aanraking stopt niet bij de babyfase. Kinderen die regelmatig geknuffeld worden, voelen zich emotioneel veiliger, ontwikkelen meer empathie en zijn minder agressief. En nee, knuffelen maakt een kind niet ‘verwend’ – integendeel, het helpt ze juist sterker in het leven te staan.
Dus, gooi die ouderwetse ideeën overboord en knuffel erop los. Je baby, je peuter, je tiener – en jijzelf – worden er alleen maar gelukkiger van.
Sanne had zo veel last van haar overgeefangst dat ze haar kinderen niet meer durfde te knuffelen. Hoe ze daar vanaf is gekomen lees je hier.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag