Je kent het wel: vechten tegen de tranen achter je bureau of je huilbui snel op het toilet verbergen voor je collega’s. Soms komt het gewoon even opzetten.
Lees verder onder de advertentie
Maar wist je dat in bepaalde sectoren de tranen vaker vloeien dan in andere? Een onderzoek onthult in welke branches het tissues tekort komt.
De grootste boosdoeners
Een recente studie laat zien dat meer dan een derde van de Britten het afgelopen jaar minstens één keer op het werk heeft gehuild. De grootste boosdoener? Stress, volgens 55 procent van de deelnemers. Daarnaast wijst 27 procent op een burn-out als oorzaak, en 15 procent zegt dat het werk zelf gewoon te veel werd.
Lees verder onder de advertentie
Vrouwen huilen vaker op het werk dan mannen. Twee derde van de tranen komt van vrouwen, terwijl mannen ‘slechts’ voor 34 procent verantwoordelijk zijn. En dan de generaties: Gen Z voert de lijst aan met 34 procent die toegeeft op werk te huilen, tegenover maar 7 procent van de boomers.
Sommige banen lijken simpelweg meer tranen op te roepen dan andere. De grote winnaars? Leraren en anderen in het onderwijs. Ook de gezondheidszorg, horeca, financiële sector en de bouw staan hoog op de lijst van tranentrekkers.
Heb jij weleens een traantje gelaten op werk? Geen zorgen, je bent niet alleen. Slechts één op de tien mensen vindt het raar als iemand anders huilt. Toch geeft 26 procent van de respondenten aan dat ze het ‘niet oké’ vinden om in het openbaar te huilen.
Psychotherapeut Sonal Thakrar vertelt aan Metro UK dat het idee dat huilen een teken van zwakte is, echt passé is. “Huilen is een natuurlijke biopsychosociale reactie, een deel van de menselijke ervaring dat aangeeft dat we emotioneel overbelast zijn. Huilen kan verlichting geven.”
Dus, de volgende keer dat je een traantje laat op werk, onthoud: je bent niet alleen, het is menselijk en het kan zelfs goed voor je zijn.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag