Huilen op werk? Je bent niet de enige, volgens onderzoek

06.08.2024 10:03

Je kent het wel: vechten tegen de tranen achter je bureau of je huilbui snel op het toilet verbergen voor je collega’s. Soms komt het gewoon even opzetten.

Maar wist je dat in bepaalde sectoren de tranen vaker vloeien dan in andere? Een onderzoek onthult in welke branches het tissues tekort komt.

De grootste boosdoeners

Een recente studie laat zien dat meer dan een derde van de Britten het afgelopen jaar minstens één keer op het werk heeft gehuild. De grootste boosdoener? Stress, volgens 55 procent van de deelnemers. Daarnaast wijst 27 procent op een burn-out als oorzaak, en 15 procent zegt dat het werk zelf gewoon te veel werd.

Vrouwen huilen vaker op het werk dan mannen. Twee derde van de tranen komt van vrouwen, terwijl mannen ‘slechts’ voor 34 procent verantwoordelijk zijn. En dan de generaties: Gen Z voert de lijst aan met 34 procent die toegeeft op werk te huilen, tegenover maar 7 procent van de boomers.

Lees ook – Kinderen die nu geboren worden behoren tot generatie Alpha: alles over deze generatie

Branches

Sommige banen lijken simpelweg meer tranen op te roepen dan andere. De grote winnaars? Leraren en anderen in het onderwijs. Ook de gezondheidszorg, horeca, financiële sector en de bouw staan hoog op de lijst van tranentrekkers.

Top 5 branches waar de tranen rijkelijk vloeien:

  1. Onderwijs
  2. Gezondheidszorg
  3. Horeca
  4. Financiële sector
  5. Bouw

Lees ook – Deeltijdprinses? Mooi niet! Moeders die parttime werken zijn niet verwend

Echt passé

Heb jij weleens een traantje gelaten op werk? Geen zorgen, je bent niet alleen. Slechts één op de tien mensen vindt het raar als iemand anders huilt. Toch geeft 26 procent van de respondenten aan dat ze het ‘niet oké’ vinden om in het openbaar te huilen.

Psychotherapeut Sonal Thakrar vertelt aan Metro UK dat het idee dat huilen een teken van zwakte is, echt passé is. “Huilen is een natuurlijke biopsychosociale reactie, een deel van de menselijke ervaring dat aangeeft dat we emotioneel overbelast zijn. Huilen kan verlichting geven.”

Dus, de volgende keer dat je een traantje laat op werk, onthoud: je bent niet alleen, het is menselijk en het kan zelfs goed voor je zijn.

Bron: Metro

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.