Humor onmisbaar in de opvoeding, zegt onderzoek

22.07.2024 11:03

Lachen je kids je uit als je weer eens een flauwe grap maakt? Blijven die ogen rollen als je je beste mop eruit gooit? Volgens een gloednieuw onderzoek kan jouw humor dé sleutel zijn tot fantastisch ouderschap.

Flinke dosis humor

Bijna 300 mensen werden ondervraagd over hun jeugd, en raad eens? Degenen die zijn opgevoed met een flinke dosis humor, hebben vaak een beter beeld van hun ouders. Ze zeiden dat ze een hechte band hadden met hun ouders en dat die hun opvoedklus prima deden. Sterker nog, ze willen dezelfde opvoedtechnieken doorgeven aan hun eigen kids. Zo zegt dr. Benjamin Levi, de slimme kop achter dit onderzoek en professor kindergeneeskunde en menswetenschappen aan het Pennsylvania State College Medicine.

Ouder-kindrelatie

Dit is nog maar het begin van een serie onderzoeken naar humor in de opvoeding, zegt Levi tegen CNN. Humor zorgt niet alleen voor lol en lachen, maar helpt je ook om situaties vanuit een ander perspectief te bekijken. Dit kan super positief zijn voor de ouder-kindrelatie. Nieuwe perspectieven openen, mogelijkheden zien die je eerder niet zag – dat soort dingen.

Co-auteur Anne Libera, universitair hoofddocent comedy writing and performance aan het Columbia College Chicago, zegt dat humor soms precies is wat je nodig hebt om die chagrijnige bui van je kind te verdrijven. En het mooie is, het helpt jou als ouder ook. Een grapje kan niet alleen het gedrag van je kind veranderen, maar helpt jou om die stressvolle momenten even te herzien.

Lees ook – Deze opvoedingsstijl werkt het beste, volgens onderzoek

Hoe pak je het slim aan?

Dus, hoe pak je dat slim aan? De effectiviteit van humor hangt af van verschillende dingen: de leeftijd van je kind, het probleem waar je mee dealt, je intentie achter de grap en het temperament van je kind. Een ding is zeker, gebruik humor niet om je kind te kleineren. Libera benadrukt dat humor ondersteunend moet zijn en passend bij de ontwikkelingsfase van je kind.

Lees ook – Met deze opvoedstijl kun je lui achterover leunen

Levi voegt eraan toe dat je je altijd moet afvragen wat het doel van je grap is en of het je kind respecteert. De beste humor is die waar jullie allebei van genieten en die jullie aan dezelfde kant plaatst. Dus, blijf leuke grappen maken en blijf samen lachen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.