Hygiëne bij verloskundigen niet altijd op orde, volgens inspectie

29.07.2024 11:46

Wanneer je een kleintje verwacht of net hebt verwelkomd, staat één ding als een paal boven water: hygiëne is absoluut nummer één. We weten allemaal dat een schone omgeving cruciaal is om je baby gezond te houden.

Toch heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) recentelijk ontdekt dat de basis hygiëne bij verloskundigen niet altijd op orde is. Hun laatste rapport wijst op enkele tekortkomingen die een grondige herziening van de hygiënepraktijken vereisen.

Lees ook – Mama heeft smetvrees: ‘Ik word acuut misselijk als ik een ballenbak zie’

Extra aandacht

We weten allemaal dat verloskundigen je moeten beschermen tegen infecties tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Maar helaas, uit een steekproef bij tien verloskundigenpraktijken blijkt dat er op het gebied van handhygiëne, persoonlijke verzorging en het schoonmaken van hulpmiddelen nog ruimte voor verbetering is. Ja, zelfs bij professionals kan de basis wel een beetje extra aandacht gebruiken. Dus, wat zijn de verbeterpunten?

Handdesinfectiemiddel: In de werktas van de verloskundige en in de praktijkruimte moet altijd een goedgekeurd handdesinfectiemiddel aanwezig zijn.

Sieraden: Ringen, armbanden en horloges moeten voor de start van de dienst altijd worden afgedaan.

Beschermingsmiddelen controleren: Beschermingsmiddelen die over datum zijn, moeten worden weggegooid. Het is niet zeker of deze nog voldoende beschermen.

Duidelijke afspraken: Verloskundigen moeten duidelijke afspraken maken over het schoonmaken van materialen en wanneer desinfectie nodig is.

Werkinstructie sterilisatie: Voor het sterilisatieproces is het handig om een werkinstructie met duidelijke stappen te hebben, van gebruik tot opslag van instrumenten.

Medicatie houdbaarheid: Medicatie die ongekoeld wordt meegenomen in de bevaltas moet altijd een notitie met houdbaarheidsdatum bevatten.

Lees ook – Tongriempje en lipbandje baby’s onnodig vaak doorgeknipt

Wat nu?

Dit jaar gaat de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) hun richtlijn infectiepreventie aanpassen. De inspectie gaat in gesprek met de organisatie om te zorgen dat de richtlijnen helemaal up-to-date zijn.

Bron: De Nationale Zorggids

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.