Wanneer je een kleintje verwacht of net hebt verwelkomd, staat één ding als een paal boven water: hygiëne is absoluut nummer één. We weten allemaal dat een schone omgeving cruciaal is om je baby gezond te houden.
Lees verder onder de advertentie
Toch heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) recentelijk ontdekt dat de basis hygiëne bij verloskundigen niet altijd op orde is. Hun laatste rapport wijst op enkele tekortkomingen die een grondige herziening van de hygiënepraktijken vereisen.
We weten allemaal dat verloskundigen je moeten beschermen tegen infecties tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Maar helaas, uit een steekproef bij tien verloskundigenpraktijken blijkt dat er op het gebied van handhygiëne, persoonlijke verzorging en het schoonmaken van hulpmiddelen nog ruimte voor verbetering is. Ja, zelfs bij professionals kan de basis wel een beetje extra aandacht gebruiken. Dus, wat zijn de verbeterpunten?
Lees verder onder de advertentie
Handdesinfectiemiddel: In de werktas van de verloskundige en in de praktijkruimte moet altijd een goedgekeurd handdesinfectiemiddel aanwezig zijn.
Sieraden: Ringen, armbanden en horloges moeten voor de start van de dienst altijd worden afgedaan.
Beschermingsmiddelen controleren: Beschermingsmiddelen die over datum zijn, moeten worden weggegooid. Het is niet zeker of deze nog voldoende beschermen.
Duidelijke afspraken: Verloskundigen moeten duidelijke afspraken maken over het schoonmaken van materialen en wanneer desinfectie nodig is.
Werkinstructie sterilisatie: Voor het sterilisatieproces is het handig om een werkinstructie met duidelijke stappen te hebben, van gebruik tot opslag van instrumenten.
Medicatie houdbaarheid: Medicatie die ongekoeld wordt meegenomen in de bevaltas moet altijd een notitie met houdbaarheidsdatum bevatten.
Dit jaar gaat de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) hun richtlijn infectiepreventie aanpassen. De inspectie gaat in gesprek met de organisatie om te zorgen dat de richtlijnen helemaal up-to-date zijn.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag