Wanneer je een kleintje verwacht of net hebt verwelkomd, staat één ding als een paal boven water: hygiëne is absoluut nummer één. We weten allemaal dat een schone omgeving cruciaal is om je baby gezond te houden.
Lees verder onder de advertentie
Toch heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) recentelijk ontdekt dat de basis hygiëne bij verloskundigen niet altijd op orde is. Hun laatste rapport wijst op enkele tekortkomingen die een grondige herziening van de hygiënepraktijken vereisen.
We weten allemaal dat verloskundigen je moeten beschermen tegen infecties tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Maar helaas, uit een steekproef bij tien verloskundigenpraktijken blijkt dat er op het gebied van handhygiëne, persoonlijke verzorging en het schoonmaken van hulpmiddelen nog ruimte voor verbetering is. Ja, zelfs bij professionals kan de basis wel een beetje extra aandacht gebruiken. Dus, wat zijn de verbeterpunten?
Lees verder onder de advertentie
Handdesinfectiemiddel: In de werktas van de verloskundige en in de praktijkruimte moet altijd een goedgekeurd handdesinfectiemiddel aanwezig zijn.
Sieraden: Ringen, armbanden en horloges moeten voor de start van de dienst altijd worden afgedaan.
Beschermingsmiddelen controleren: Beschermingsmiddelen die over datum zijn, moeten worden weggegooid. Het is niet zeker of deze nog voldoende beschermen.
Duidelijke afspraken: Verloskundigen moeten duidelijke afspraken maken over het schoonmaken van materialen en wanneer desinfectie nodig is.
Werkinstructie sterilisatie: Voor het sterilisatieproces is het handig om een werkinstructie met duidelijke stappen te hebben, van gebruik tot opslag van instrumenten.
Medicatie houdbaarheid: Medicatie die ongekoeld wordt meegenomen in de bevaltas moet altijd een notitie met houdbaarheidsdatum bevatten.
Dit jaar gaat de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) hun richtlijn infectiepreventie aanpassen. De inspectie gaat in gesprek met de organisatie om te zorgen dat de richtlijnen helemaal up-to-date zijn.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.