Instagram introduceert ‘Tieneraccounts’ om jongeren beter te beschermen, maar volgens de Consumentenbond stelt dit weinig voor. De automatische bescherming lijkt vooral een marketingtruc. Ouders worden hierdoor op het verkeerde been gezet.
Lees verder onder de advertentie
Kleine verbeteringen, grote problemen
De Consumentenbond nam de nieuwe instellingen onder de loep. Ouders van tieners tussen 13 en 17 jaar krijgen íets meer controle. Zo staan accounts standaard op privé, en kunnen tieners alleen privéberichten ontvangen van accounts die ze zelf volgen. Dat is een kleine stap vooruit, maar lost de grote problemen niet op:
Schadelijke content dat een negatief zelfbeeld versterkt, wordt niet geblokkeerd.
Instagram blijft veel persoonlijke gegevens verzamelen.
Leeftijdscontrole ontbreekt volledig.
Loze beloftes
Ook de tijdslimiet is vooral een loze belofte. Jongeren krijgen slechts een melding die ze makkelijk kunnen negeren en kunnen zonder beperking blijven scrollen. Wil je als ouder écht een limiet instellen? Dan moet je zelf een Instagram-account hebben – en daarmee deel je ook je eigen gegevens met Meta.
De Consumentenbond waarschuwt: reken niet op Instagram om je kind te beschermen. Het platform blijft vooral gericht op schermtijd maximaliseren.
Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond: “Als Instagram echt de veiligheid van jongeren centraal zou stellen, zou ze iets doen aan de verslavende eigenschappen en privacyschendingen van het platform en schadelijke content gerichter blokkeren. Nu blijft het vooral bij mooie woorden.”
Wat gebeurt er nu?
De Tweede Kamer wil dat er in Europa een minimumleeftijd voor social media komt. De staatssecretarissen voor jeugd en digitalisering onderzoeken de mogelijkheden. Tot die tijd is het aan ouders om zelf maatregelen te nemen.
Eerder waarschuwde de Consumentenbond voor bepaalde Isofix-adapters in autostoeltjes. Lees die waarschuwing hier.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]