Goed nieuws voor iedereen die de familie Jelies heeft gemist: vanaf vanavond zijn Janneke, Johan en de kinderen weer terug op de buis! En dat niet alleen – ze nemen dit keer ook de familie Gnodde mee. In het nieuwe programma Jelies en Gnodde: Grote Gezinnen Emigreren op SBS6 krijgen we opnieuw een kijkje in hun leven onder de Spaanse zon.
Lees verder onder de advertentie
We kennen ze natuurlijk allemaal nog van Een Huis VolEmigreert, waarin we hun grote stap naar Spanje konden volgen. Toen ze daar eenmaal voet aan Spaanse bodem hadden gezet, besloten ze het even rustig aan te doen. Geen camera’s, geen drukte, gewoon tijd voor elkaar. “De emigratie kostte gewoon heel veel tijd, geld en stress,” vertelt Janneke aan Veronica Superguide. “We wilden de kinderen de aandacht geven die ze verdienden.”
Lees verder onder de advertentie
En nee, hun overstap naar SBS6 heeft niets te maken met dikke salarissen, benadrukt ze: “Geld speelde geen enkele rol. In onze tijd bij de NPO hebben we ook nooit om extra geld gevraagd.” Ze hadden simpelweg zin om hun avontuur in Spanje weer te delen en dan op hun eigen manier.
Nieuw huis, nieuwe plannen
Sinds hun verhuizing hebben de Jelies niet stilgezeten. Johan werkt inmiddels in loondienst zodat ze officieel in Spanje mochten blijven, en samen kochten ze een stuk land vlakbij Pinoso. De plannen? Appartementen bouwen voor de verhuur! Het B&B-idee in hun eigen huis lieten ze toch maar varen: “We vonden het toch te veel inbreuk op onze privacy.”
Lees verder onder de advertentie
Ondertussen missen ze soms dochter Jennie, die ’s zomers op Urk werkt. “Voor mijn gevoel is het loslaten veel te vroeg begonnen,” zegt Janneke eerlijk. Maar gelukkig heeft dochterlief een abonnement op het bellen met haar moeder.
Waarom SBS6 beter bij ze past
De overstap naar SBS6 voelt voor het gezin helemaal goed. “Ik heb toch het gevoel dat we bij SBS6 meer uitgesproken mogen zijn. Meer onszelf mogen laten zien,” zegt Janneke. Dat merk je meteen: van Johan die met zoon Harrie met de luchtbuks speelt, tot Jennie die lekker op stap gaat met vriendinnen – alles mag en kan.
Lees verder onder de advertentie
En dat ze nu samen met de familie Gnodde hun verhaal mogen vertellen, voelt als een feestje. “Op en rondom Urk kent iedereen elkaar natuurlijk een beetje. Johan werkte vroeger al met de jongens van Gnodde op de bouw,” verklapt Janneke.
Janneke 2.0
Wie straks de televisie aanzet, zal zien: Janneke is niet meer de vrouw die ze was. Sinds de emigratie verloor ze tientallen kilo’s en voelde ze zich herboren. “Toen we nog in Tollebeek woonden, verstopte ik me vaak. Nu voel ik me super. “Eerder vertelde ze in een interview met Kek Mama: “Op tv zag ik een vrouw die heel gelukkig was met haar gezin, maar ongelukkig met zichzelf. Dat was confronterend. Ik was ook wel aangekomen: ik ben een echte stresseter en de verhuizing bracht veel spanning met zich mee. Je maakt toch een stap die je anders niet maakt en dat zag je terug. Maar nu is de knop om.” Niet alleen haar lijf veranderde, ook haar zelfvertrouwen kreeg een enorme boost. En dat ziet niet alleen de kijker: “De kinderen kregen een andere moeder: een moeder die fit is, goed in haar vel zit en weer met ze mee kan voetballen.”
Lees verder onder de advertentie
Lees hier het hele interview over de verhuizing met Janneke Jelies.
Vanaf dinsdag 29 april, 20.30 uur, zie je Jelies en Gnodde: Grote Gezinnen Emigreren op SBS6.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.