Vriendschappen in je puberteit: het zijn vaak de eerste echte connecties die je maakt buiten je familie. Maar wist je dat deze relaties niet alleen je tienerjaren, maar ook je volwassen leven beïnvloeden? Uit een langlopend onderzoek blijkt dat het gevoel van erbij horen en de kwaliteit van jeugdvriendschappen cruciaal zijn voor je welzijn later.
Lees verder onder de advertentie
Maar waarom? En hoe komt dat dan? Onderzoekers vonden het tijd om die pubervriendschappen eens onder de loep te nemen en daar kwamen verrassende bevindingen uit.
Lees verder onder de advertentie
De kracht van erbij horen
In de vroege puberteit draait alles om sociale acceptatie. Het gevoel dat je wordt geaccepteerd door je leeftijdsgenoten legt volgens onderzoekers van de University of Arkansas de basis voor een sterker zelfvertrouwen en minder sociale angst als volwassene. Simpel gezegd: als je kind het idee heeft dat hij goed in de groep ligt, draagt dat bij aan een gelukkiger en gezonder volwassen leven.
Maar in de latere puberteit verschuift de focus. Het draait dan niet meer zozeer om populariteit, maar om de kwaliteit van hechte vriendschappen. Goede vrienden bieden steun in een fase waarin pubers worden geconfronteerd met de druk van school, bijbaantjes en hun eerste gebroken harten. Deze intieme connecties helpen hen om met stress om te gaan en bereiden hen voor op langdurige relaties in hun volwassen leven.
Sociale skills: oefening baart kunst
“Vriendschappen in de tienerjaren zijn vaak een eerste stap richting intieme, vrijwillige relaties”, legt onderzoeker David Szwedo uit. Het zijn de momenten waarop pubers leren hoe je ruzies bijlegt, hoe je elkaar ondersteunt en hoe je een vriendschap onderhoudt. Vaardigheden die later van pas komen in hun liefdesleven, op werk en in hun sociale netwerk.
Lees verder onder de advertentie
En hier komt een verrassende twist: het maakt niet uit hoe populair je puber écht is volgens anderen. Het gaat vooral om hoe hij zichzelf ziet. Die perceptie van succes heeft een directe link met hun mentale en fysieke gezondheid op latere leeftijd.
De timing is alles
Het onderzoek laat zien dat timing een belangrijke rol speelt. In de vroege puberteit is het gevoel van sociale acceptatie cruciaal. Jongeren die zich geaccepteerd voelen, hebben minder kans op sociale angst en stressgerelateerde klachten. In de latere puberteit is het juist de kwaliteit van hechte vriendschappen die telt.
Wat betekent dit voor ouders? Praat met je puber! Vraag hoe ze zich voelen in de groep en wie hun echte vrienden zijn. Merk je dat er iets niet klopt? Toon begrip en wees er om ze te ondersteunen. Zoals onderzoeker Emily Shah zegt: “Het is niet makkelijk om puber te zijn in deze wereld en ik geloof dat pubers het beste doen met de vaardigheden die ze hebben. Ik hoop dat volwassenen die met pubers omgaan dat inzien en ruimte maken voor empathie en begrip.”
Hoe kun je als ouder helpen?
Blijf betrokken: Vraag niet alleen wie hun vrienden zijn, maar ook hoe ze zich in de groep voelen.
Stimuleer sociale activiteiten: Sportclubs, hobby’s en schoolprojecten bieden pubers kansen om connecties te maken.
Wees een veilige haven: Laat je kind weten dat ze altijd bij je terecht kunnen, wat er ook speelt.
Pubervriendschappen lijken misschien tijdelijk, maar hun impact is dat zeker niet. Dus de volgende keer dat je puber zijn telefoon niet kan wegleggen omdat er weer honderd WhatsApp-berichten binnenkomen, glimlach even. Dat groepsgevoel kan later een wereld van verschil maken.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.