Ashkaine Hora Adema, influencer, lifecoach en moeder van drie kinderen, wil ouders na het schandaal rondom The Voice of Holland een belangrijke boodschap meegeven: ‘Jongens zijn net zo kwetsbaar voor seksuele intimidatie als meisjes’.
Lees verder onder de advertentie
‘Wees genderneutraal in je uitspraken’, vervolgt ze. ‘En leg je kinderen uit dat meisjes én jongens het slachtoffer kunnen worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. En vooral: leg – hoe complex ook – uit dat je zelfs als je voor ‘een deel’ fysiek of emotioneel ‘genoot’ van het misbruik, het nog steeds misbruik kan zijn.’
Lees verder onder de advertentie
Schreeuwen
Zelf heeft Ashkaine haar kinderen letterlijk geleerd om hun stem te gebruiken. ‘Toen ze jong waren, nam ik ze regelmatig mee naar een open veld of het strand om ze te leren om te schreeuwen. Leer kinderen om hun stem te verheffen en om ‘NEE’ en ‘STOP’ te schreeuwen. (…) Op deze manier zullen ze nooit bevriezen in gevaarlijke situaties, omdat ze dúrven te schreeuwen.’
Ook vindt de influencer het belangrijk dat kinderen weten dat het niet uitmaakt wat een ander van je vindt. Dat het oké is om niet binnen de lijntjes te kleuren of de regels te volgen. ‘En leer kinderen dat ze niet altijd naar volwassenen hoeven te luisteren, alleen omdat het volwassenen zijn. Ook zij kunnen dom en slecht zijn. Geef je kinderen de veiligheid om hun angsten, gevoelens en schaamtes met je te delen. Leer je kinderen dat het oké is om ‘nee’ te zeggen.’
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.