Het is een van de grootste verrassingen van het ouderschap: wordt het een jongetje of een meisje? Hoewel veel ouders graag roepen dat het geslacht niet uitmaakt, blijkt uit onderzoek dat ruim een kwart (28,4 procent) toch een sterke voorkeur heeft.
Lees verder onder de advertentie
Uit een onderzoek van Made for Moments onder 750 respondenten blijkt dat de meeste ouders het liefst een meisje verwelkomen. Maar liefst 73,2 procent van de ondervraagden hoopte op een dochter.
Die voorkeur voor een bepaald geslacht is vooral aanwezig bij de eerste baby (73,7 procent), maar het kan ook zomaar zijn dat je bij baby nummer twee of drie nog steeds hoopt op dat ‘koningskoppel’ – een jongen én een meisje. Als dat dan toch anders uitpakt, kan er iets ontstaan dat bekendstaat als ‘gender disappointment’. Lees hier alles over gender disappointment.
En waarom die voorkeur dan? Bijna een kwart van de ouders gaf aan dat ze simpelweg nog geen kindje van het gewenste geslacht hadden. Anderen wilden hun kinderen dezelfde broer- of zussendynamiek geven die zij zelf hadden. En ja, er was zelfs een groepje ouders dat al een geweldige naam had bedacht voor een specifiek geslacht en daar moeilijk vanaf kon wijken.
Lees verder onder de advertentie
Teleurstelling van korte duur
Hoewel bijna een derde uiteindelijk een kindje kreeg dat niet het geslacht had waar ze op hoopten, duurde de teleurstelling meestal maar kort. Meer dan vier op de tien ouders waren even verdrietig, maar dat gevoel ebde gelukkig snel weg – bij de meeste ouders al binnen een paar dagen. Slechts 36,7 procent had iets langer nodig, maar na een paar weken was ook daar de teleurstelling als sneeuw voor de zon verdwenen.
En die teleurstelling? Die blijft meestal binnenskamers. Maar liefst 67,7 procent van de ouders zegt dat het kind in kwestie nooit zal horen over die vroege voorkeur. Toch is er een groepje (32,3 procent) dat van plan is om het op een bepaald moment wél te delen. Met de partner wordt dit gevoel trouwens bijna altijd besproken (96,9 procent).
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.