Het is een van de grootste verrassingen van het ouderschap: wordt het een jongetje of een meisje? Hoewel veel ouders graag roepen dat het geslacht niet uitmaakt, blijkt uit onderzoek dat ruim een kwart (28,4 procent) toch een sterke voorkeur heeft.
Lees verder onder de advertentie
Uit een onderzoek van Made for Moments onder 750 respondenten blijkt dat de meeste ouders het liefst een meisje verwelkomen. Maar liefst 73,2 procent van de ondervraagden hoopte op een dochter.
Die voorkeur voor een bepaald geslacht is vooral aanwezig bij de eerste baby (73,7 procent), maar het kan ook zomaar zijn dat je bij baby nummer twee of drie nog steeds hoopt op dat ‘koningskoppel’ – een jongen én een meisje. Als dat dan toch anders uitpakt, kan er iets ontstaan dat bekendstaat als ‘gender disappointment’. Lees hier alles over gender disappointment.
En waarom die voorkeur dan? Bijna een kwart van de ouders gaf aan dat ze simpelweg nog geen kindje van het gewenste geslacht hadden. Anderen wilden hun kinderen dezelfde broer- of zussendynamiek geven die zij zelf hadden. En ja, er was zelfs een groepje ouders dat al een geweldige naam had bedacht voor een specifiek geslacht en daar moeilijk vanaf kon wijken.
Lees verder onder de advertentie
Teleurstelling van korte duur
Hoewel bijna een derde uiteindelijk een kindje kreeg dat niet het geslacht had waar ze op hoopten, duurde de teleurstelling meestal maar kort. Meer dan vier op de tien ouders waren even verdrietig, maar dat gevoel ebde gelukkig snel weg – bij de meeste ouders al binnen een paar dagen. Slechts 36,7 procent had iets langer nodig, maar na een paar weken was ook daar de teleurstelling als sneeuw voor de zon verdwenen.
En die teleurstelling? Die blijft meestal binnenskamers. Maar liefst 67,7 procent van de ouders zegt dat het kind in kwestie nooit zal horen over die vroege voorkeur. Toch is er een groepje (32,3 procent) dat van plan is om het op een bepaald moment wél te delen. Met de partner wordt dit gevoel trouwens bijna altijd besproken (96,9 procent).
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.