Josje Huisman open over bevalling: ‘Mijn litteken is herbeschreven’

Illustratie bij: Josje Huisman open over bevalling: ‘Mijn litteken is herbeschreven’ Eigen beeld
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Vier maanden geleden werd Josje Huisman moeder van haar tweede zoon: Dai Dai. Het jongetje kwam via de natuurlijke weg ter wereld, iets wat zij na een eerdere keizersnede best spannend vond. Zo vertelt ze open op Instagram.

Lees verder onder de advertentie

Josje schrijft: ‘Precies vier maanden geleden alweer dat ik de statistieken van een succesvolle VBAC (vaginale bevalling na keizersnede, red.) een handje de goede richting op hielp. Tijdens de zwangerschap verzamelde ik de data en onthield ik ervaringen van vrouwen die mij voorgingen. Het verhaal van het litteken is herschreven en ik ben er nog elke dag blij om. Een keizersnede is niet erg, fout of falen, maar de natuur z’n werk (kunnen) laten doen, brengt enorme kracht met zich mee. Dat voel ik wel.’

Lees verder onder de advertentie

Bij het bericht plaatst Josje intieme foto’s van de bevalling en daarna. Naar aanleiding van haar post heeft ze heel veel reacties ontvangen. Veel volgers kenden de term VBAC niet. Josje schrijft: ‘Ik wist het zelf ook niet, tot het van toepassing was op mezelf en ik er onderzoek naar deed om zo sterker in mijn schoenen te staan.’

Lees ook – ‘Zwanger zijn is toch een soort superpower’ >

Lees verder onder de advertentie

Een VBwattes?

Als je de eerste keer bent bevallen met een keizersnede krijg je in een tweede zwangerschap de keuze om vaginaal of weer met een keizersnede te bevallen. Ongeveer 75 procent van de vrouwen die eerder een keizersnede heeft gehad, kiest bij een volgende bevalling voor een vaginale bevalling. De kans dat dit lukt, is gemiddeld 75 procent (tegenover 90 procent die wie het eerder vaginaal lukte). Dit heet een VBAC.

Lees verder onder de advertentie

Het herstel gaat na een vaginale bevalling sneller, ook komt de ademhaling van het kind sneller op gang. Toch vinden veel moeders de keuze lastig te maken. Een groot nadeel van vaginaal willen bevallen is dat er zo’n druk op het litteken kan komen te staan dat de baarmoeder scheurt, wat gevaarlijk kan zijn voor moeder en kind. Je moet daarom voor de veiligheid in het ziekenhuis bevallen. De keuze kan dus lastig zijn. Volgers vinden het heel fijn dat Josje het deelt en delen hun eigen ervaringen.

Vond jij het lastig kiezen tijdens de tweede zwangerschap? Laat het ons weten op onze socials!

Bron: de gynaecholoog.nl

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Lees verder onder de advertentie

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken