Kinderen worden steeds brutaler, zo stelt onderwijsspecialist en juf Sofie van der Waard. In radioprogramma Villa VdB vertelt ze hoe dat komt.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen worden steeds brutaler. Juf Sofie merkte het een paar weken terug nog, toen ze een jongetje aansprak dat uit de les was gestuurd. “Toen zei hij, en hij meende het heel serieus, ‘maar juf jij was brutaal tegen míj en dat accepteer ik niet’,” zo vertelt ze in het radioprogramma.
Lees verder onder de advertentie
Autoriteit
Wat is er volgens haar aan de hand? “Kinderen gaan echt anders om met autoriteit en gezag. Het gevoel voor verhoudingen zijn ze wat meer kwijt.” Volgens Sofie heeft de coronapandemie hier alles mee te maken. “Het zijn echt de postcorona-effecten. De kinderen hebben een paar jaar te weinig pedagogische begeleiding gekregen en te weinig grenzen gekregen. Daardoor zijn ze een beetje losgeslagen.”
Lees verder onder de advertentie
Corrigeren
Ze vervolgt: “Kinderen zaten thuis, ouders zaten ook maar te goochelen hoe ze alles voor elkaar moesten krijgen. Kinderen werden voor de tv gezet.” Toch ligt het niet alleen aan de ouders die net iets te veel ballen moesten hooghouden en het opvoeden een beetje loslieten. “De kinderen zagen ook geen voetbaltrainers of leraren. Ik denk dat het gebrek aan opvoeders deze generatie een beetje nekt. Kinderen die de boel in de les verstoren krijgen we nu moeilijk gecorrigeerd.” En ouders komen wel héél snel voor hun kind op als het zijn of haar zin niet krijgt. “Een collega van mij kreeg laatst een boze mail van een ouder dat haar zoontje was ingedeeld in een groepje met twee meisjes en dat hij dat niet leuk vond. Dat ouders komen klagen over de taken van een leraar is natuurlijk een beetje de wereld op de kop.”
De oplossing? “Een soort Kamp van Koningsbrugge voor groep acht, om ze strak in het gareel te krijgen voordat ze naar de middelbare school gaan,” grapt de expert. Al zit er ook een serieuze ondertoon in. “Een maatschappelijke diensttijd waar wat meer hele duidelijke hiërarchische regels gelden, zou voor veel kinderen heel welkom zijn.”
Lees verder onder de advertentie
Wat vind jij? Kunnen we wel een Kamp van Koningsbrugge voor onze kinderen gebruiken? Praat mee op onze socials!
Bron: Villa VdB, NPO Radio 1
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.