Kinderen worden steeds brutaler, zo stelt onderwijsspecialist en juf Sofie van der Waard. In radioprogramma Villa VdB vertelt ze hoe dat komt.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen worden steeds brutaler. Juf Sofie merkte het een paar weken terug nog, toen ze een jongetje aansprak dat uit de les was gestuurd. “Toen zei hij, en hij meende het heel serieus, ‘maar juf jij was brutaal tegen míj en dat accepteer ik niet’,” zo vertelt ze in het radioprogramma.
Lees verder onder de advertentie
Autoriteit
Wat is er volgens haar aan de hand? “Kinderen gaan echt anders om met autoriteit en gezag. Het gevoel voor verhoudingen zijn ze wat meer kwijt.” Volgens Sofie heeft de coronapandemie hier alles mee te maken. “Het zijn echt de postcorona-effecten. De kinderen hebben een paar jaar te weinig pedagogische begeleiding gekregen en te weinig grenzen gekregen. Daardoor zijn ze een beetje losgeslagen.”
Lees verder onder de advertentie
Corrigeren
Ze vervolgt: “Kinderen zaten thuis, ouders zaten ook maar te goochelen hoe ze alles voor elkaar moesten krijgen. Kinderen werden voor de tv gezet.” Toch ligt het niet alleen aan de ouders die net iets te veel ballen moesten hooghouden en het opvoeden een beetje loslieten. “De kinderen zagen ook geen voetbaltrainers of leraren. Ik denk dat het gebrek aan opvoeders deze generatie een beetje nekt. Kinderen die de boel in de les verstoren krijgen we nu moeilijk gecorrigeerd.” En ouders komen wel héél snel voor hun kind op als het zijn of haar zin niet krijgt. “Een collega van mij kreeg laatst een boze mail van een ouder dat haar zoontje was ingedeeld in een groepje met twee meisjes en dat hij dat niet leuk vond. Dat ouders komen klagen over de taken van een leraar is natuurlijk een beetje de wereld op de kop.”
De oplossing? “Een soort Kamp van Koningsbrugge voor groep acht, om ze strak in het gareel te krijgen voordat ze naar de middelbare school gaan,” grapt de expert. Al zit er ook een serieuze ondertoon in. “Een maatschappelijke diensttijd waar wat meer hele duidelijke hiërarchische regels gelden, zou voor veel kinderen heel welkom zijn.”
Lees verder onder de advertentie
Wat vind jij? Kunnen we wel een Kamp van Koningsbrugge voor onze kinderen gebruiken? Praat mee op onze socials!
Bron: Villa VdB, NPO Radio 1
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.