Om personeelstekorten tegen te gaan, kunnen deeltijders in de kinderopvang voortaan meer uren maken. Het is een pilot die lijkt aan te slaan: bijna een op de vijf medewerkers breidde het aantal uren al uit.
Lees verder onder de advertentie
Veel kinderopvangorganisaties hebben al jaren moeite om werknemers te vinden. Inmiddels staan er duizenden vacatures nog open. En dat worden er nog veel meer als de overheid in 2027 de kinderopvang gratis maakt.
Extra uren
Om het tekort aan personeel tegen te gaan startte de sector samen met de overheid een pilot: ze bieden huidige medewerkers de mogelijkheid om het aantal uren uit te breiden. De helft van de mensen die in de kinderopvang werkt, doet dat namelijk minder dan 25 uur per week. Deze maatregel zorgt er hopelijk voor dat zij extra uren gaan werken waardoor nieuwe collega’s minder hard nodig zijn.
Lees verder onder de advertentie
Kinderopvangorganisatie Kind & Co Ludens heeft met hun 89 deeltijdwerkers besproken of en hoe ze meer uren willen en kunnen werken. In slechts drie maanden tijd hebben 17 medewerkers hun aantal uren definitief uitgebreid. Gemiddeld werken zij per week nu 5,5 uur extra. Dat aantal uren staat gelijk aan 2,5 fte, of wel voltijdbanen.
Regiomanager Yvonne van Schaik bij Kind & Co Ludens is hoopvol door deze resultaten. “Als we dit in een aantal maanden kunnen ophalen, dan is dit een kans voor de kinderopvangbranche.”
Meedenken
De oplossing zat hem niet in een extra bonus of meer vakantiedagen maar in flexibel meedenken, zo blijkt uit deze pilot. Dominique Fonsensca is een van de deeltijders die naast haar opleiding in de kinderopvang werkt. Zij werkt in Weesp en wilde wel een extra ochtend werken, alleen dat kon niet bij de vestiging waar ze werkt. In Utrecht kon het wel, waardoor ze nu haar derde dag daar werkt.
Naast Kind & Co Ludens sloten nog zeventien andere kinderopvangorganisaties zich aan bij deze pilot. Ook zij zijn nu in gesprek met hun werknemers over het mogelijk uitbreiden van hun uren. Jeffrey Louts, manager bij Solidoe Kinderopvang, laat weten dat ruim een kwart van zijn personeel wel over extra uren wil praten.
Gigantische zak geld
Ook Emmeline Bijlsma, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang, vindt de resultaten goed en zegt: “Alles wat bijdraagt aan het oplossen van het grote personeelstekort moeten we overwegen.”
Ze zegt er wel bij dat je dit niet zomaar kunt toepassen op de hele sector. “Per elke extra voltijdbaan heeft dit project ongeveer 100.000 euro gekost. Als je dit in heel Nederland wil doen, hebben we een gigantische zak geld nodig.”
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?