De temperaturen zijn nog winters; de zomer is toch echt in aantocht. En dus ook jouw vakantiegeld. Goed nieuws, want een beetje zomervakantie is meestal stervensduur.
Lees verder onder de advertentie
In mei krijgt het merendeel van de werkende Nederlands weer vakantiegeld uitbetaald. Hoe groot dit bedrag is, verschilt nogal. Mensen die modaal of boven modaal verdienen zullen minder vakantiegeld ontvangen. Aan de andere kant zullen degenen met lagere inkomens juist een iets dikkere vakantieportemonnee hebben.
Lees verder onder de advertentie
8 procent
Het vakantiegeld bedraagt meestal 8 procent van het jaarlijkse brutoloon. Voor werknemers die net onder het modale inkomen verdienen, zo’n 3.000 euro bruto per maand, betekent dit jaar een extraatje van 242 euro netto in vergelijking met vorig jaar. Werk je parttime voor een brutoloon van 1.750 euro per maand zal 578 euro meer vakantiegeld ontvangen. Dit berekende ADP Nederland. Das toch lekker meegenomen als je in het hoogseizoen op de camping in Frankrijk wil staan.
Lees verder onder de advertentie
Voor mensen met een modaal inkomen van 3.395 bruto euro per maand, zal het vakantiegeld netto 19 euro minder zijn dan vorig jaar. Verdien je drie keer modaal, zo’n 10.185 euro bruto per maand (geluksvogel!) , kun je verwachten dat je vakantiegeld netto 637 euro lager zal uitvallen. Dik van Leeuwerden van ADP Nederland legt uit: “De hogere inkomens betalen meer belasting over hun vakantiegeld, voornamelijk vanwege de afbouw van de arbeidskorting.”
Hoe zit dat precies? Ieder jaar worden de grenzen waarop de op- en afbouw van de heffingskortingen beginnen, verlegd, wat invloed heeft op de hoogte van de loonbelasting die wordt ingehouden op het vakantiegeld.Ook het wettelijk minimumloon heeft invloed op de hoogte van het vakantiegeld.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.