We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de ontdekkingen waren… verrassend.
Lees verder onder de advertentie
Veel producenten claimen dat hun potjes niet alleen makkelijk zijn, maar ook de allerbeste ingrediënten bevatten. Een merk ging zelfs zo ver om te zeggen dat hun groente en fruit afkomstig zijn van speciale “babyvelden”. De Keuringsdienst van Waarde ging op zoek naar deze mysterieuze babyvelden. Een term die zelfs babyvoedingsfabrikant Sjoerd Henstra merkwaardig vindt.
Lees verder onder de advertentie
Babyvelden
Wat blijkt? De ingrediënten in kant-en-klare babyvoeding staan onder streng toezicht in Europa. Producenten moeten zich aan strikte regels houden, net zoals de boeren die het groente en fruit voor deze voeding telen. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de aanwezigheid van zware metalen in de bodem mogen maar minimaal zijn – veel lager dan bij gewone teelt. Zo ontstond de interessante marketingterm “babyvelden”, oftewel, velden die extra zorgvuldig worden gecontroleerd, zodat het veilig is voor de allerkleinsten. Voor de duidelijkheid: hier komt ál het groente en fruit in kant-en-klare babyvoeding vandaan, niet alleen bij de merken die het van de daken schreeuwen.
Vervolgens rijst de vraag: waarom wordt er dan altijd gezegd dat je beter zelf hapjes voor je baby kunt maken, terwijl voor gangbaar groente en fruit deze strikte regels omtrent pesticides, zware metalen en andere stoffen niet gelden? In andere woorden: je kunt zonder waarschuwing dezelfde banaan aan je baby geven die in een potje verboden is.
Lees verder onder de advertentie
Volgens de Europese Commissie en het Voedingscentrum kan deze banaan gewoon veilig door je baby gegeten worden, ook als hij niet van de “babyvelden” komt. Ook voor groenten en fruit uit de supermarkt zouden namelijk strenge regels zijn. Het zou bij de potjes en pakjes vooral voorzorg zijn.
Daar denkt Toxicoloog Martin van den Berg anders over. “Ik zou dat zeker niet doen voor zuigelingen in de eerste jaren”, zegt hij. “We weten dat het effect kan hebben op de hersenontwikkeling van kinderen die wonen in gebieden waar veel gespoten wordt. Dit kan zich uiten in onder andere sociale interacties, verminderde leer- en hersencapaciteit en concentratieproblemen.” Volgens hem kunnen ouders beter voor biologische ingrediënten kiezen als ze zelf in de weer gaan in de keuken met het maken van babyhapjes. Dit geldt volgens hem ook voor zwangere vrouwen.
Lees verder onder de advertentie
Kortom, geen eenduidig antwoord dus. Zelf oordelen? De hele aflevering bekijk je hier.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]