We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de ontdekkingen waren… verrassend.
Lees verder onder de advertentie
Veel producenten claimen dat hun potjes niet alleen makkelijk zijn, maar ook de allerbeste ingrediënten bevatten. Een merk ging zelfs zo ver om te zeggen dat hun groente en fruit afkomstig zijn van speciale “babyvelden”. De Keuringsdienst van Waarde ging op zoek naar deze mysterieuze babyvelden. Een term die zelfs babyvoedingsfabrikant Sjoerd Henstra merkwaardig vindt.
Lees verder onder de advertentie
Babyvelden
Wat blijkt? De ingrediënten in kant-en-klare babyvoeding staan onder streng toezicht in Europa. Producenten moeten zich aan strikte regels houden, net zoals de boeren die het groente en fruit voor deze voeding telen. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de aanwezigheid van zware metalen in de bodem mogen maar minimaal zijn – veel lager dan bij gewone teelt. Zo ontstond de interessante marketingterm “babyvelden”, oftewel, velden die extra zorgvuldig worden gecontroleerd, zodat het veilig is voor de allerkleinsten. Voor de duidelijkheid: hier komt ál het groente en fruit in kant-en-klare babyvoeding vandaan, niet alleen bij de merken die het van de daken schreeuwen.
Vervolgens rijst de vraag: waarom wordt er dan altijd gezegd dat je beter zelf hapjes voor je baby kunt maken, terwijl voor gangbaar groente en fruit deze strikte regels omtrent pesticides, zware metalen en andere stoffen niet gelden? In andere woorden: je kunt zonder waarschuwing dezelfde banaan aan je baby geven die in een potje verboden is.
Lees verder onder de advertentie
Volgens de Europese Commissie en het Voedingscentrum kan deze banaan gewoon veilig door je baby gegeten worden, ook als hij niet van de “babyvelden” komt. Ook voor groenten en fruit uit de supermarkt zouden namelijk strenge regels zijn. Het zou bij de potjes en pakjes vooral voorzorg zijn.
Daar denkt Toxicoloog Martin van den Berg anders over. “Ik zou dat zeker niet doen voor zuigelingen in de eerste jaren”, zegt hij. “We weten dat het effect kan hebben op de hersenontwikkeling van kinderen die wonen in gebieden waar veel gespoten wordt. Dit kan zich uiten in onder andere sociale interacties, verminderde leer- en hersencapaciteit en concentratieproblemen.” Volgens hem kunnen ouders beter voor biologische ingrediënten kiezen als ze zelf in de weer gaan in de keuken met het maken van babyhapjes. Dit geldt volgens hem ook voor zwangere vrouwen.
Lees verder onder de advertentie
Kortom, geen eenduidig antwoord dus. Zelf oordelen? De hele aflevering bekijk je hier.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.