7 op de 10 kids voelen de druk om perfect te zijn, blijkt uit onderzoek

Illustratie bij: 7 op de 10 kids voelen de druk om perfect te zijn, blijkt uit onderzoek
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Druk op perfectie? Dat beïnvloedt het zelfvertrouwen van kids. Taalgebruik bij (samen)spelen spelen hier een belangrijke rol bij, zo blijkt.

Lees verder onder de advertentie

Nieuw onderzoek onthult verontrustende trends die het zelfvertrouwen van kinderen aantasten. 7 op de 10 Nederlandse kinderen (5-12 jaar) voelen de druk om perfect te zijn, met 60 procent die vreest niet aan de verwachtingen van hun ouders te voldoen. Dit legt een last op de ontwikkeling, waarvan 56 procent van de ouders denkt dat het hun kinderen belemmert.

Lees verder onder de advertentie

Zorgwekkende situatie

Het grootschalige onderzoek toont aan dat hoewel 84 procent van de kinderen het oké vindt om niet perfect te zijn, velen aarzelen om hun ideeën te delen uit angst voor oordeel. Maar liefst 67 procent vermijdt taken omdat ze bang zijn deze niet perfect uit te kunnen voeren. Een zorgwekkende situatie die ouders vaak moeilijk bespreekbaar vinden, gezien 80 procent zich ongemakkelijk voelt bij gesprekken over perfectionisme met hun kinderen.

Lees verder onder de advertentie

Invloed van taal

Ouders erkennen dat het taalgebruik een grote impact heeft op het zelfvertrouwen van hun kinderen. Hoewel velen al bewust woorden als ‘lief’ en ‘knap’ vermijden, geeft 68 procent toe dit nog beter te kunnen doen. Opmerkelijk is het verschil in complimenten tussen jongens en meisjes, waar ‘moedig’ en ‘geniaal’ vaker aan jongens worden toegeschreven. Nederlandse kinderen geven echter de voorkeur aan neutralere termen zoals ‘goed’ en ‘creatief’. Toch streven 44 procent van de meisjes naar ‘perfect’ als compliment.

Lees ook – Deze opvoedstijl is funest voor het zelfvertrouwen van je kind, volgens onderzoek

Lees verder onder de advertentie

De creatieve sleutel

Kids geven aan dat ze veel liever vragen krijgen over hoe ze iets maken dan simpelweg complimenten te ontvangen voor het eindresultaat. Dit maakt de druk minder en moedigt het maken van fouten aan. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat het complimenteren van het proces het zelfvertrouwen een boost geeft. Spelen, vooral met LEGO® speelgoed, is een krachtige manier om creativiteit te stimuleren en fouten te omarmen als een natuurlijk onderdeel van het creatieve proces. Bijna alle ouders (9 op de 10) zijn ervan overtuigd dat (samen) spelen het zelfvertrouwen van hun kind kan opkrikken, een overtuiging die ook door de kinderen zelf wordt gedeeld.

Lees verder onder de advertentie

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken