Kijktip! Een goed begin: documentaire laat zien hoe uniek het Nederlandse geboortesysteem is

09.10.2024 11:00
een goed begin documentaire Nederlandse geboortezorg Beeld: Een goed begin – bevallen in Nederland. © VI- Photography

Een bevalling thuis, gewoon in je eigen bed, met kaarsjes aan en je favoriete muziek op de achtergrond? In Nederland vinden we dat heel normaal. Maar wist je dat dit in veel andere landen ondenkbaar is? En juist dát verschil inspireerde filmmakers Jet Homoet en Ane Ose om een documentaire te maken over bevallen in Nederland.

Met een hoofdrol voor verloskundige Erna Kerkhof (60) uit Enter, die al jaren vrouwen begeleidt tijdens thuisbevallingen. Want zoals ze zelf zegt: “Bij een ideale bevalling heb je alleen een schaar nodig om de navelstreng door te knippen.”

Lees ook – Elsemieke: ‘Ik wilde per se thuis bevallen, ondanks dat dat niet “mocht”’

Thuis of ziekenhuis? De keuze is aan jou

In Nederland hebben vrouwen een keuze die ze in veel andere landen niet hebben: wil je thuis bevallen of liever in het ziekenhuis? Zolang moeder en kind gezond zijn, is thuis bevallen net zo veilig als in het ziekenhuis, vertelt Jet. In landen zoals Noorwegen is die keuzevrijheid er niet. Ane, die van Noorwegen naar Nederland verhuisde, was enorm verbaasd over hoe ‘normaal’ thuisbevallingen hier zijn. “In Noorwegen moet elke vrouw naar het ziekenhuis, of ze dat nu wil of niet. Thuis bevallen? Dat gebeurt daar gewoon niet.”

Dat verschil fascineerde Jet en Ane zo, dat ze besloten er een film over te maken. De documentaire Een goed begin – bevallen in Nederland laat zien hoe uniek het Nederlandse geboortesysteem is, en welke rol vertrouwen daarin speelt. Verloskundige Erna Kerkhof begeleidde hen en vertelt vol passie: “Veel vrouwen denken dat thuis bevallen onveilig is, maar dat is echt een misverstand.”

Het Nederlandse geboortesysteem: uniek en bijzonder

In de documentaire komen niet alleen verloskundigen aan het woord, maar ook gynaecologen, kraamverzorgers en moeders die hun bevallingservaringen delen. “In elk land wordt geboortezorg anders aangepakt, en Nederland is echt uniek,” legt Erna uit. Ze reist zelfs met de film het hele land door om na elke filmvertoning een lezing te geven en vrouwen gerust te stellen: “Vertrouw erop dat je dit kunt. Je lichaam weet wat het moet doen.” Later vertelt ze: “In Zwolle zag ik mensen huilen tijdens de film. Het raakt blijkbaar iets dieps in mensen en dat vind ik prachtig.”

Lees ook – Melanie: ‘Amper vijf uur na de bevalling zijn we getrouwd’

Van Amsterdam tot Enschede: heel Nederland kijkt mee

Sinds de première in Amsterdam, twee jaar geleden, is de documentaire in veel steden te zien geweest. Van Rotterdam tot Assen en van Utrecht tot Hengelo – overal raakt het publiek ontroerd door de persoonlijke verhalen en inzichten. De documentaire is nog op drie plekken te zien: Arnhem, Enschede en Middelburg.

Een ding is zeker: deze documentaire laat je met een warm gevoel achter. Want hoe je ook bevalt, of het nu thuis is met je eigen verloskundige of in het ziekenhuis, het draait uiteindelijk om vertrouwen. In jezelf en in de mensen om je heen tijdens je bevalling. En dat is iets wat elke moeder verdient.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.