Wanneer is je kind klaar voor TikTok, Instagram of Snapchat? Het blijft een lastig vraagstuk in veel huishoudens. Daarom is een kijkwijzer voor sociale media in het leven geroepen. Tenminste, dat is het plan.
Lees verder onder de advertentie
GroenLinks-PvdA en D66 pleiten nu voor een kijkwijzer voor sociale media, zodat ouders in één oogopslag zien wat de risico’s zijn en welke leeftijdsgrens wordt aanbevolen, aldus Brabants Dagblad.
Lees verder onder de advertentie
Ouders zoeken houvast
Uit onderzoek blijkt dat sociale media schadelijk kunnen zijn voor kinderen. Denk aan verslaving, een slecht zelfbeeld of eetstoornissen. Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA) en Hanneke van der Werf (D66) vinden dat er meer moet gebeuren om kinderen te beschermen. “Ouders snakken naar duidelijkheid”, zegt Kathmann, zelf moeder van drie pubers.
Lees verder onder de advertentie
In gezinnen met tieners ontstaan discussies aan de keukentafel. Mijn kind wil op TikTok, maar is dat wel oké? Voor veel ouders voelt het als onbekend terrein, zeker door de snelle veranderingen in social medialand.
De kijkwijzer zou, net als bij films of games, ouders moeten informeren over de risico’s en aanbevolen leeftijden. Een handige tool om sneller beslissingen te nemen én om die eeuwige strijd aan de keukentafel wat te verzachten.
Hoe werkt zo’n kijkwijzer?
Het idee: samen met experts werkt de overheid aan een systeem dat ouders inzicht geeft in wat hun kinderen te wachten staat op sociale media. Zo kun je straks in één oogopslag zien wat voor content er te vinden is, hoe groot de kans op verslaving is en vanaf welke leeftijd het geschikt is. Dit alles zou gepaard moeten gaan met een landelijke campagne om ouders te helpen grip te krijgen op het digitale leven van hun kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Minimumleeftijd: ja of nee?
Naast de kijkwijzer ligt ook een minimumleeftijd op tafel, zoals Australië die overweegt. Daar zou sociale media verboden worden voor kinderen onder de 16, met verplichte leeftijdsverificatie. Kathmann en Van der Werf staan open voor zo’n grens, maar vinden dat deze op Europees niveau moet worden afgestemd.
Kathmann begrijpt de struggles van ouders als geen ander. “Het is gewoon niet meer gezellig thuis. Veel ouders zullen zich daar echt wel in herkennen. Iedereen zit alleen maar op de telefoon. Sommige ouders zeggen zelfs: het lijkt wel alsof ik een soort kleine junkie op de bank heb zitten.” Het doel van dit plan? Meer rust en minder ruzie tussen ouders en kind.
Lees verder onder de advertentie
Geen betutteling, maar bescherming
Is zo’n kijkwijzer betuttelend? Niet volgens de initiatiefnemers. Kathmann maakt de vergelijking met de snelweg. “Mensen maakten daarvan al jaren massaal gebruik voordat er vangrails kwamen. Nu zijn we allemaal blij dat die er zijn. Zo werkt het ook met de digitale snelweg.”
Of de kijkwijzer er daadwerkelijk komt, is nog even afwachten. Maar één ding is zeker: een beetje houvast in het snel veranderende medialandschap zou voor veel ouders heel welkom zijn.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.