Stel je voor: jouw 17-jarige dochter of zoon krijgt ineens een brief waarin staat dat ze zich moeten melden voor de dienstplicht. Paniek? Gelukkig is dat voorlopig niet aan de orde, maar het ministerie van Defensie heeft voor het eerst in bijna 30 jaar wel onderzocht wat het zou betekenen om de dienstplicht weer in te voeren. Een spannende gedachte, zeker nu de wereldpolitiek steeds onvoorspelbaarder wordt.
Lees verder onder de advertentie
In Nederland is de dienstplicht nooit weggeweest. Hij bestaat namelijk nog altijd op papier. Als je oudere kinderen hebt, is-ie misschien ook weleens op de mat gevallen: zeventienjarigen krijgen namelijk elk jaar een brief waarin staat dat ze dienstplichtig zijn. Maar, sinds 1997 hoeft niemand zich daadwerkelijk te melden. Defensie heeft in kaart gebracht wat er nodig zou zijn om al die jongeren weer op te roepen.
Volgens Defensie verslechtert de veiligheidssituatie in de wereld razendsnel. Denk aan de oorlog in Oekraïne en spanningen in het Midden-Oosten. Om voorbereid te zijn onderzoekt Defensie alle opties. Inclusief het opnieuw activeren van de dienstplicht.
Voorlopig is dit echter niet nodig, zegt Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim tegen RTL Nieuws. Hij verwacht dat er voorlopig genoeg vrijwilligers zullen blijven om het leger te versterken en benadrukt dat dit vooral een theoretische oefening is.
Lees verder onder de advertentie
Geen paniek
De conclusie: de krijgsmacht is er nog lang niet klaar voor. Het leger kampt met een tekort aan trainers, kazernes, wapens en munitie. Bovendien zijn de medische keuringen en andere eisen die nu gelden voor beroepsmilitairen te streng voor dienstplichtigen. Ook het gebrek aan opleidingscapaciteit is een probleem.
Lees verder onder de advertentie
De dienstplicht wordt pas geactiveerd als er een groot tekort aan militairen is, en dat punt is volgens Defensie nog niet bereikt. Dus moeders, haal rustig adem. Voor nu kunnen onze kinderen zich gewoon blijven focussen op school. En gamen, TikToks maken en eindeloos snacken in de koelkast.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.