Als het aan demissionair minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming ligt, moeten kinderen straks de achternaam van beide ouders kunnen krijgen. Hij heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend.
Lees verder onder de advertentie
Nu is het nog zo dat je de achternaam van de (duo)moeder óf vader kan kiezen – niet allebei.
Peiling
Door het wetsvoorstel wordt het mogelijk om, zo laat het ministerie weten, ‘de verbondenheid met beide ouders tot uitdrukking te brengen’. “Eén op de drie mensen staat positief tegenover de mogelijkheid om kinderen de namen van beide ouders mee te geven”, zegt Dekker. “Die optie willen we ouders geven.” Hiermee doelt Dekker naar een publiekspeiling van het ministerie van Justitie en Veiligheid in 2020. Daaruit blijkt dat 32 procent van de mensen vindt dat het mogelijk moet worden dat ouders hun kinderen de namen van beide ouders meegeven.
Om extra duidelijkheid te scheppen, laat het ministerie enkele voorbeelden van nieuwe namen zien. Als je samen De Vries en Willems heet, krijg je straks vier opties: je kan je kind De Vries of Willems noemen, of De Vries Willems of Willems de Vries. Als iemand met de gecombineerde naam zoals Willems de Vries kinderen krijgt met iemand die óók een gecombineerde naam heeft, zijn voor die kinderen zelfs tien achternamen mogelijk. Heb je al een dubbele of meervoudige achternaam? Dan wordt deze naam als één enkelvoudige achternaam gezien.
Lees verder onder de advertentie
Voordat de dubbele naam mogelijk is, moet de wet nog wel worden goedgekeurd door het parlement.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.