Ouders die hun pasgeboren baby geen vitamines willen geven of niet laten afdrogen na een spoedgeboorte. Dat is wat kinderarts Mark Hoetjer steeds vaker opmerkt, zoals hij vertelt in het AD.
Lees verder onder de advertentie
“Wie langdurig niet in oorlog is, verwaarloost zijn leger.” Volgens kinderarts Hoetjer is dit de kern van wat er momenteel gaande is in de gezondheidszorg. Nederland doet het namelijk zo goed dat er maar weinig kinderziektes zijn. Daardoor beginnen ouders te twijfelen aan het nut van preventieve behandelingen voor die ziektes.
Lees verder onder de advertentie
Waarom wordt er minder gevaccineerd?
Ouders slaan vaccinaties over en gaan bovenop het oordeel van artsen zitten. “Dit houdt ons natuurlijk heel erg bezig als kinderartsen. Ik heb laatst nog in de nachtdienst een kind met kinkhoest naar de intensive care gebracht en een brief ontvangen over een kind dat hieraan is overleden, terwijl het voorkomen had kunnen worden met een vaccinatie.”
Lees verder onder de advertentie
De arts legt uit dat er vroeger veel meer zieke kinderen waren dan nu. Ouders waren blij met alle hulp die ze konden krijgen om hun kind beter te maken, maar nu zien we minder vaak zieke kinderen. Als hun kind toch ziek wordt, willen ze weten waarom dat is gebeurd en wie er schuldig is. Ze vragen zich ook af of vaccinaties en andere medische behandelingen nog wel nodig zijn, omdat ze denken dat hun kinderen minder snel ziek worden.
Naast vaccins, zetten ouders ook vraagtekens bij vitamines. “Vitamine K. Dat geven we aan pasgeboren baby’s, omdat wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er anders een grotere kans is op een hersenbloeding. Het gaat maar om een klein percentage, maar de kans is er wél. Toch kiezen sommige ouders ervoor om die vitamines niet te geven aan hun kind.”
Lees verder onder de advertentie
Wat de arts ook opvalt, zijn de specifieke wensen in geboorteplannen. Sommige ouders willen bijvoorbeeld niet dat de baby direct na de geboorte wordt afgedroogd. Ze denken dat het huidsmeer van de baby de huid soepel houdt en beschermt tegen bacteriën. “Dat is prima, maar als een kind slecht ter wereld komt dan willen we het wél echt afdrogen. Anders koelt het lichaam snel af en is de uitkomst van een reanimatie minder. Sommige ouders houden dan zó vast aan hun wensen. Met onverwachte dingen hebben ze geen rekening gehouden. Twee werelden botsen dan.”
Het is begrijpelijk dat mensen twijfels hebben over ingrepen in een gezond leven. Sommigen vinden dat we de natuur zijn gang moeten laten gaan. “Maar we hebben als maatschappij afgesproken om bepaalde ziektes te voorkomen, onder andere door vaccinaties en gezond drinkwater. Deze keuzes worden steeds belangrijker nu we ons dat kunnen veroorloven.”, deelt de arts.
Lees verder onder de advertentie
“Als arts vind ik het goed dat ouders steeds meer betrokken zijn bij de gezondheid van hun kinderen. De tijd van de witte jas die alles bepaalt, is voorbij. Geneeskunde is niet zwart-wit, en wetenschappelijk onderzoek is dat ook niet. Dit geeft ruimte voor discussie, die we als artsen moeten aangaan.”
Op lange termijn
“Als ouders belangrijke behandelingen weigeren, kunnen we twee dingen doen: hen informeren en het daarbij laten, of de Raad voor de Kinderbescherming inschakelen als de situatie ernstig is. Soms is ingrijpen noodzakelijk, vooral als het gaat om de gezondheid en het welzijn van het kind.
Lees verder onder de advertentie
Op lange termijn kunnen twijfels over medische behandelingen gaten schieten in onze gezondheidszorg. We moeten afwachten of we ons dat kunnen veroorloven, maar ik vrees van niet. ” Volgens de kinderarts zullen we pas over een paar jaar zien wat de consequenties zijn.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.