Bijna de helft van de Nederlandse kinderen maakt zich zorgen over het klimaat. Zelfs zo erg dat één op de zes er in bed over ligt te woelen. Om kinderen te leren wat zij zelf kunnen doen aan de klimaatproblemen werd vorige week de Global Children’s Designathon georganiseerd.
Lees verder onder de advertentie
Duizenden kinderen in vierentwintig verschillende landen gingen de afgelopen tijd aan de slag als heuse uitvinders. Ze bedachten manieren om de klimaatproblemen aan te pakken. Het bleef niet alleen bij goede ideeën, de plannen werden ook uitgewerkt tot prototypes.
Lees verder onder de advertentie
Auto van afvalmateriaal
De deelnemers hebben zich in teams verdiept in het thema ‘Onze planeet, onze toekomst!’. Aan de hand van een presentatie en werkbladen werd er gebrainstormd, geschetst en ontworpen. Hieruit kwamen hele toffe plannen, zoals een drone die koala’s opspoort bij bosbranden, een auto gemaakt van afvalmateriaal en een boei die voedingsstoffen in het koraal verspreidt.
Het winnende idee kwam van de Yune en Noore van de Amsterdamse basisschool Biënkorf. Ze maakten een prototype voor een groene school en hebben zelfs een stappenplan ontworpen waarmee alle kinderen hun eigen basisschool kunnen ‘vergroenen’.
Lees verder onder de advertentie
Bewuste volwassenen
De ontwerpwedstrijd heeft als doel kinderen te laten zien dat hun ideeën meetellen. Driekwart van de deelnemende kinderen was ervan overtuigd dat zij, nu ze op jonge leeftijd meer over het klimaat leerden, ook als volwassene bewuster met het klimaat bezig zijn.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.