Goed nieuws voor ouders die hun kroost beide achternamen mee willen geven: er komt een tijdelijke regeling die het mogelijk maakt kinderen met terugwerkende kracht een dubbele achternaam te geven.
Lees verder onder de advertentie
Vorig jaar bepaalde een nieuw wetsvoorstel al dat pasgeboren kinderen de achternaam van allebei de ouders mogen hebben. Uit een peiling bleek dat 32 procent van de mensen vond dat dit een optie moest zijn. Maar dat voorstel wordt nu uitgebreid. Door die wijziging kunnen kinderen, geboren op of na 29 januari 2019 alsnog een dubbele achternaam krijgen.
Minister Weerwind van Rechtsbescherming wil ouders tegemoet komen die deze wens al langer hebben. “De wens is groot en met deze overgangsregeling geven we daar nu gehoor aan.” De overgangsregeling geldt voor één jaar. Er kan alleen gebruik van gemaakt worden als ouders dit allebei willen en zij moeten met een gezamenlijke verklaring komen.
Lees verder onder de advertentie
Schrijfwijze
De dubbele achternaam van kinderen wordt zonder koppelteken geschreven en kan maximaal uit twee namen bestaan. Ouders kunnen zelf kiezen welke achternaam eerst komt. Mensen die al een dubbele achternaam hebben kunnen ook gebruik maken van de regeling, die naam wordt als één naam gezien.
Voor geadopteerde kinderen is het mogelijk een combinatie te kiezen van hun achternaam bij geboorte en de namen van de adoptieouders, maar ook hier geldt twee als het maximaal aantal namen.
Lees verder onder de advertentie
Keuze
Als ouders geen keuze maken, krijgt een kindje dat buiten een huwelijk of partnerschap geboren is automatisch de naam van de geboortemoeder. Een kindje dat binnen een huwelijk of partnerschap geboren wordt krijgt in dat geval de achternaam van de vader of duomoeder.
De overgangsregeling is onderdeel van een wetsvoorstel en moet dus nog aangenomen worden door de Tweede en Eerste kamer.
Bron: Rijksoverheid.nlLees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.