Meer kinderen met niet-Europese achtergrond verdrinken in Nederland

29.07.2024 09:54
dat ging ff mis kind kwijt Beeld: Unsplash

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat een relatief hoog aantal kinderen met een migratieachtergrond is verdronken. Vooral onder kinderen tot tien jaar komen verdrinkingen vaker voor bij niet-Europese kinderen. Veel van deze kinderen kunnen bij aankomst in Nederland vaak niet of nauwelijks zwemmen.

Verdrinking

In 2023 registreerde het CBS 98 sterfgevallen door verdrinking, een toename vergeleken met het gemiddelde van 88 per jaar in het afgelopen decennium. En helaas is het aantal verdrinkingen onder kinderen met een niet-Europese achtergrond opvallend hoog. De redenen hiervoor zijn divers. Een combinatie van culturele verschillen en de hoge kosten voor zwemlessen lijken een rol te spelen.

Lees ook – Kinderen van deze leeftijd lopen het grootste risico op verdrinking

Zwem veilig

De boodschap is duidelijk: zwemveiligheid is superbelangrijk, voor iedereen. Met deze maatregelen kun je de kans op verdrinking aanzienlijk verkleinen en zorgen voor een veiligere zwemomgeving voor kinderen:

Zorg voor zwemlessen:

  • Begin vroeg met zwemlessen en zorg dat kinderen zwemvaardigheden opbouwen, zoals het behalen van zwemdiploma’s A, B, en C.

Blijf altijd in de buurt:

  • Houd kinderen altijd in het oog wanneer ze in of bij water zijn. Toezicht door een volwassene die kan zwemmen is cruciaal.

Gebruik zwemhulpmiddelen:

  • Laat jonge kinderen of onervaren zwemmers altijd zwembandjes of reddingsvesten dragen, vooral in open water.

Lees ook – Dit moet je weten over secundaire verdrinking bij kinderen

Leer kinderen de waterveiligheidsregels:

  • Leer kinderen nooit zonder toezicht te zwemmen, niet te rennen langs het water, en niet in onbekend water te springen.

Ken de risico’s van open water:

  • Wees bewust van gevaren zoals stromingen, koud water, en de afwezigheid van lifeguards. Zwem alleen op veilige, goedgekeurde plekken.

EHBO en reanimatie:

  • Zorg dat volwassenen in de buurt EHBO en reanimatie kunnen toepassen in geval van nood.

Wees voorbereid:

  • Neem altijd een opgeladen telefoon mee en zorg dat je weet hoe je snel hulp kunt inroepen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.