Wanneer mogen kids op social media? Dit vindt Nederland

11.09.2024 12:08
telefoon

Urenlang scrollen, verdwalen in een doolhof van kattenfilmpjes en ineens besef je: oeps, waar ging mijn middag naartoe? Social media is niet altijd zo gezellig als het lijkt. En steeds meer ouders vragen zich af: moet er niet gewoon een minimumleeftijd komen?

De kritiek op Instagram, TikTok en andere social mediakanalen groeit. Bijna een derde van de jongeren wordt namelijk ongelukkig van al dat online gedoe. En niet alleen pubers worden er kriegel van, ouders maken zich ook steeds meer zorgen over wat hun kids online allemaal tegenkomen. Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat maar liefst 84 procent van de Nederlanders wel wat voelt voor een minimumleeftijd. Want zeg nou zelf, het kan toch niet de bedoeling zijn dat je achtjarige uren op TikTok doorbrengt?

Minimumleeftijd social media

Maar wat wordt die minimumleeftijd dan? De meningen verschillen. Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de ondervraagden 16 jaar wel een mooie grens vindt. 27 procent zegt: 14 jaar is ook prima. En voor 15 procent mag het zelfs pas vanaf 18 jaar. Een vrouw in het onderzoek zegt: “In ieder geval als ze op de middelbare school zitten. Op de basisschool vind ik dat wel erg jong.” En ja, iemand anders maakt de vergelijking met alcohol: “Daar zit ook een leeftijdsgrens aan.”

Tijdslimieten en scroll-marathons

Vooral TikTok is een hit bij scholieren. Een meisje vertelt dat ze een tijdslimiet heeft ingesteld van twee uur per dag, en zelfs dat vliegt voorbij. “En dan krijg je ineens een melding dat je al twee uur aan het scrollen bent.” Herkenbaar? Vast. Maar het zijn niet alleen de jongeren die er wat van kunnen. Ook volwassenen scrollen er flink op los.

Lees ook – Handleiding met tips om tieners af te persen te koop op social media

Australië trekt de teugels aan

Niet alleen in Nederland wordt er over deze kwestie gebabbeld. In Australië willen ze zelfs al dit jaar regels invoeren. Premier Anthony Albanese is er duidelijk over: “We weten allemaal dat social media schade kan aanrichten. Het haalt kinderen weg bij hun echte vrienden en echte ervaringen.” Uit Australisch onderzoek blijkt dat bijna de helft van de jongeren negatieve ervaringen heeft op social media en dat ze er minder gelukkig van worden. Hun regering is dus druk bezig om maatregelen te nemen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.