Marjolein en Martine wonen meer dan 10.000 kilometer van elkaar en hebben samen het bedrijf ChatLicense. Marjolein woont in Rotterdam met haar man en twee dochters (13 en 11 jaar), Martine woont in Kuala Lumpur met man en zoon (10) en dochter (7).
Lees verder onder de advertentie
Afgelopen dinsdag was het Safer Internet Day en dus is het goed om even extra stil te staan bij hoe veilig we eigenlijk online zijn. Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker voor online veiligheid. Check in een paar minuten deze vijf tips en jij en je kind zijn meteen veiliger online!
Lees verder onder de advertentie
Martine de Leeuw, oprichter van ChatLicense, het zwemdiploma voor de eerste smartphone, werkt samen met onder andere Veiliginternetten.nl om kinderen en hun ouders veiliger, slimmer en leuker online te krijgen. In de game leren kinderen spelenderwijs wat er allemaal komt kijken bij die eerste smartphone.
Een goede eerste check; zijn alle apps die jij en je kids gebruiken helemaal up to date? Via de App Stores geven alle apps regelmatig een update van hun app. Dit is niet alleen om nieuwe dingen te kunnen doen, maar ook om eventuele bugs te verwijderen en dus je app weer veiliger in gebruik te maken. Handig om dit zo in te stellen dat dit automatisch gaat.
Lees verder onder de advertentie
2. Check de privacy instellingen
Leuk al die gratis apps, maar bedenk goed dat als een app gratis is, jij het product bent! Denk aan social media waar onze data verkocht wordt aan adverteerders, zodat we gepersonaliseerde advertenties te zien krijgen. Maar ook aan games waar je kind bedolven wordt onder de in-app aankopen. Dus check de privacy instellingen en geef aan welke data je wilt dat deze app van jou krijgt en of deze gratis app nou echt de beste is. Het delen van je locatie is handig voor Google Maps of Buienradar, maar hoeft echt niet voor Candy Crush. En bij de shop app Temu, geef je bij de download toegang tot je camera (zelfs als de app niet actief is!). Dat wil je echt niet.
Lees verder onder de advertentie
3. Gebruik een sterk wachtwoord
Zorg dat jullie veilige wachtwoorden gebruiken. Dat is dus niet 123456, maar een wachtwoordzin die je kind goed kan onthouden. Een leuke zin waarbij kleine letters, hoofdletters, tekens en cijfers worden gebruikt. Denk aan zoiets: Ikh0udv@nKrentenB0llen!
Lees verder onder de advertentie
Je ziet ook veel wachtwoordmanagers tegenwoordig zoals 1Password en KeePass. Dat zijn een soort digitale kluizen waarin al je wachtwoorden opgeslagen zijn. Je hoeft dan alleen nog maar het wachtwoord van deze kluis te onthouden. Dit kost net wat meer moeite om even in te stellen, maar is op lange termijn zeker de moeite waard!
4. Bespreek wat ze delen
Net zoals je je kind uitlegt hoe het de deur van huis dicht moet doen, wil je dit ook voor online even doen. Het technische gedeelte is met tip 1 tot en met 3 op orde: de deur kan op slot. Maar hoe je kind zich gedraagt en vooral wat het deelt is van groot belang voor de eigen veiligheid. Leg dus uit dat het belangrijk is dat je nooit persoonlijke informatie deelt met onbekenden. Geen volledige namen, geboortedatum, adres, bankrekeningnummer, en ook niet de naam van jullie huisdier. Ook niet met personen die betrouwbaar overkomen (bijv. een persoon die zich voordoet als iemand van school).
Lees verder onder de advertentie
5. Samen oplossen
Soms gaat er ook weleens iets mis. Dat hoort er echt bij en het is belangrijk dat je kind weet dat het bij je terecht kan. Dus krijgen ze een bericht van een vreemden of hebben ze per ongeluk iets gedeeld wat ze niet willen? Geef aan dat ze dit nooit alleen hoeven op te lossen! Jij kan hier samen met hen actie op ondernemen. Van een bericht melden en blokken tot instanties zoals Helpwanted inschakelen om actie met jou te ondernemen.
Schoolgroepsapps met andere moeders, het is voer voor smeuïge en soms ronduit bizarre verhalen. Zo ook het verhaal van Fieke. Zij schoot het cadeau voor de juf aan het eind van het jaar voor en nu weigert een moeder haar deel via de Tikkie te betalen.
Astleigh en Rowan, bekend van Married At First Sight, zijn trotse ouders geworden van een dochtertje. Het stel zit op een roze wolk, maar verbaast zich ook over een situatie: wildvreemden die zomaar je baby in de kinderwagen aanraken. Daar heeft kersverse papa Astleigh nu iets op bedacht: een baby-button.
Het griepvirus heerst en dat betekent dat je als moeder regelmatig met onverwachte momenten moet dealen. Zo ook Maartje, die haar zieke kleuter Esmée een oppepper wilde geven met een warm bad. Dat liep alleen anders dan verwacht.
Het is je vast niet ontgaan: de griep en heerst en hoe! Als je kleintje door het virus is geveld, wil je natuurlijk niets liever dan dat hij of zij zich snel weer kiplekker voelt. Maar wist je dat er dingen zijn die dokters nóóit doen bij griep? Daar kunnen we van leren.
Ziggy kiest voor een unieke babynaam voor haar dochter, geïnspireerd door een bekende actrice. Haar moeder vreest echter dat deze keuze tot pesterijen zal leiden.
Houd je het bij één of is een tweede kind erbij toch wel leuk? Een lastig dilemma waar Maaike en haar vriend Rick voor staan. Zij wil absoluut geen tweede, terwijl haar vriend juist dolgraag een groot gezin wil.