Kinderopvang blijkt vaak duurder dan de officieel vastgestelde maximumuurprijs. Volgens cijfers van het CBS, gebaseerd op gegevens van de Belastingdienst, moest driekwart van de ouders vorig jaar voor minstens één kind een hogere prijs neertellen.
Lees verder onder de advertentie
Maximum uurprijs
Kinderopvangorganisaties mogen best meer vragen dan de maximum uurprijs, maar dat verschil moeten ouders dan wel zelf bijpassen. Gelukkig kunnen ouders tot aan die grens een beroep doen op kinderopvangtoeslag. Vorig jaar kregen maar liefst 700.000 ouders, van meer dan een miljoen kinderen, deze toeslag. Gemiddeld kostte de opvang zo’n 9.000 euro per jaar, waarvan ouders zelf ongeveer 3.200 euro ophoestten. Dit bedrag bestaat uit een eigen bijdrage tot de maximum uurprijs (bijna 2.700 euro) en een stukje extra kosten bovenop de maximumprijs (ongeveer 520 euro). Dat tikt lekker aan, hè?
De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van het inkomen van de ouders, het soort opvang en het aantal kinderen dat je naar de opvang stuurt. Hoe meer koters, hoe hoger de toeslag. Het CBS zag bijvoorbeeld dat ouders met één kind in de opvang ongeveer 62 procent van de kosten vergoed krijgen, terwijl ouders met drie kinderen maar liefst 68 procent terugzien op hun bankrekening.
Er waren vorig jaar 19.000 meer kinderen op de opvang dan het jaar ervoor. Het aantal kinderen dat bij geregistreerde gastouders terechtkwam, nam echter af. In de buitenschoolse opvang vonden ruim 39.000 kinderen een plekje bij een gastouder, 6.000 minder dan in 2022. In de dagopvang zaten er bijna 77.000 (-5.000). Bij kindercentra werden bijna 515.000 baby’s en peuters opgevangen en 536.000 kinderen in de buitenschoolse opvang. Dat zijn flink wat volle speelhoekjes!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?