Donderdag gaat de Tweede Kamer in debat over de mogelijkheid om door middel van de kinderopvang leerachterstanden op te pakken. Maar de Bracheorganisatie Kinderopvang staat daar niet helemaal achter. Zij vinden dat de kinderen daar gewoon moeten kunnen spelen.
Lees verder onder de advertentie
Als de kinderopvang te veel op een school gaat lijken, missen kinderen tot zes jaar oud een mooie kans om zichzelf te ontwikkelen. Dat vindt Emmeline Bijlsma, directeur Brancheorganisatie Kinderopvang. Maar ze benadrukt wel dat het niet spelen in plaats van leren is, maar spelend leren.
Lees verder onder de advertentie
Presteren
Volgens Emmeline leren kinderen juist door te spelen, omdat ze vaardigheden beoefenen die ze straks op school nodig zullen hebben. Het spelen op de opvang is dan ook de basis om goed op school te kunnen presteren. Dat moet je wat haar betreft de kinderen dus zeker niet ontnemen. Want als je dat doet, stort de rest ook in. Dat ziet zij namens de brancheorganisatie ook te vaak gebeuren.
Lees verder onder de advertentie
Initiatief
Bepaalde partijen uit de Tweede Kamer willen leerdoelen vaststellen voor de kinderen op de kinderopvang. Maar Bijlsma moet het daar niet van hebben. Dan haal je volgens haar juist de essentie van het spelen weg. Dat een kind eigen initiatief neemt en plezier beleeft aan het spelen. Dan moet er niet getoetst of genormeerd worden. Er zit volgens haar een innerlijke drive bij kinderen om de volgende fase te ontdekken, waar ze aan toe zijn vanuit hun eigen initiatief.
Lees verder onder de advertentie
Zandbak
Door samen te spelen bij de kinderopvang, leren kinderen op een andere manier dan op school. Emmeline neemt als voorbeeld de zandbak. Ze legt uit dat door het spelen in de zandbak, kinderen structuren gaan herkennen. Ze zien de verschillende vormen dat het zand kan aannemen. En dan gaan ze bouwen. En als hun mooie bouwwerk instort, is dat een teleurstelling waar ze mee om moeten gaan. Dan moeten ze het op een andere manier proberen. Hierdoor leren ze om gefocust te werken. Ook is het een goede manier om te leren samenwerken en te luisteren naar elkaar. Dit zijn allemaal vaardigheden die ze later moeten gebruiken op school.
Bron: NPO Radio 1Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Het was eerste kerstdag, en zoals elk jaar was Marjan met haar gezin uitgenodigd bij haar ouders thuis. Dit deden ze al sinds jaar en dag elk jaar. Maar dit jaar verliep het totaal anders dan voorgaande jaren.
Op het eerste gezicht vond hij haar wat saai, zij hem ‘zo’n dj’. Toch zijn Dionne Stax en Steven Jansen al vier jaar stapelgek op elkaar. Hun leven is allesbehalve standaard, en dat willen ze ook zo houden. Al brengt hun nieuwe huisgenootje vast wat meer structuur.
Dat jullie het vroeger over alles eens waren, kwam waarschijnlijk omdat je verblind was door liefde, want nu jullie ouders zijn ben je weleens verbijsterd over wat je partner nu weer uitkraamt.
Marise is er na haar herstel van een eetstoornis heel stellig over: anderen complimenteren met gewichtsverlies is niet meer van deze tijd. Zij doet het niet meer en roept anderen op er ook mee te stoppen.
Feestjes waar alles op rolletjes loopt vergeet je meestal binnen een week. De échte verhalen en feestblunders blijven hangen dankzij mislukte kostuums, dronken Sinterklazen en Kerstmannen en gênante gedichten.