Donderdag gaat de Tweede Kamer in debat over de mogelijkheid om door middel van de kinderopvang leerachterstanden op te pakken. Maar de Bracheorganisatie Kinderopvang staat daar niet helemaal achter. Zij vinden dat de kinderen daar gewoon moeten kunnen spelen.
Lees verder onder de advertentie
Als de kinderopvang te veel op een school gaat lijken, missen kinderen tot zes jaar oud een mooie kans om zichzelf te ontwikkelen. Dat vindt Emmeline Bijlsma, directeur Brancheorganisatie Kinderopvang. Maar ze benadrukt wel dat het niet spelen in plaats van leren is, maar spelend leren.
Lees verder onder de advertentie
Presteren
Volgens Emmeline leren kinderen juist door te spelen, omdat ze vaardigheden beoefenen die ze straks op school nodig zullen hebben. Het spelen op de opvang is dan ook de basis om goed op school te kunnen presteren. Dat moet je wat haar betreft de kinderen dus zeker niet ontnemen. Want als je dat doet, stort de rest ook in. Dat ziet zij namens de brancheorganisatie ook te vaak gebeuren.
Lees verder onder de advertentie
Initiatief
Bepaalde partijen uit de Tweede Kamer willen leerdoelen vaststellen voor de kinderen op de kinderopvang. Maar Bijlsma moet het daar niet van hebben. Dan haal je volgens haar juist de essentie van het spelen weg. Dat een kind eigen initiatief neemt en plezier beleeft aan het spelen. Dan moet er niet getoetst of genormeerd worden. Er zit volgens haar een innerlijke drive bij kinderen om de volgende fase te ontdekken, waar ze aan toe zijn vanuit hun eigen initiatief.
Lees verder onder de advertentie
Zandbak
Door samen te spelen bij de kinderopvang, leren kinderen op een andere manier dan op school. Emmeline neemt als voorbeeld de zandbak. Ze legt uit dat door het spelen in de zandbak, kinderen structuren gaan herkennen. Ze zien de verschillende vormen dat het zand kan aannemen. En dan gaan ze bouwen. En als hun mooie bouwwerk instort, is dat een teleurstelling waar ze mee om moeten gaan. Dan moeten ze het op een andere manier proberen. Hierdoor leren ze om gefocust te werken. Ook is het een goede manier om te leren samenwerken en te luisteren naar elkaar. Dit zijn allemaal vaardigheden die ze later moeten gebruiken op school.
Bron: NPO Radio 1Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.