Voel jij je schuldig elke ochtend als je je kind naar de opvang brengt? Niet nodig volgens dit wetenschappelijke onderzoek. Hieruit blijkt dat de kinderopvang een positief effect heeft op kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen die naar de kinderopvang gaan zijn minder druk, minder onaangepast en hebben minder last van depressieve gevoelens, angsten en fobieën. Goed nieuws dus als jij regelmatig last hebt van dat knagende gevoel in je onderbuik als je de opvang uitloopt.
Het onderzoek naar de kinderopvang is gedaan onder 80.000 kinderen uit vijf Europese landen. Kinderen uit Nederland, Denemarken, Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk zijn onderzocht. De kinderen zijn hierbij langdurig gevolg van 0 tot en met 13 jaar.
Ruben Fukkink is bijzonder hoogleraar kinderopvang en legt uit aan het NOS Radio 1 Journaal: ‘’Een heleboel kinderen zijn minder teruggetrokken en minder verlegen. Ze gaan mee in de groep. Ze hebben leren spelen. En samen spelen is samen delen.
De wat meer drukke kinderen hebben zich wat meer aangepast. Die zijn wat minder dominant. Ze zijn minder opvliegend. Zo zien we dat alle kinderen samen leren omgaan met elkaar in die kinderopvang. En vervolgens zie je die positieve effecten tot aan het einde van de basisschool.’’
Lees verder onder de advertentie
Oorzaken positieve effect
De oorzaken waarom kinderopvang een positief effect heeft op kinderen, zijn niet in dit onderzoek onderzocht. Maar de onderzoekers hebben wel een vermoeden. Hanan El Marroun een van de onderzoekers, licht toe: “Kinderen in de opvang leren wellicht om beter met hun emoties om te gaan, samen te werken en conflicten op te lossen”.
Lees verder onder de advertentie
Ergens wisten we dit natuurlijk al lang dat de social skills van je kind opeens een hele grote stap nemen als ze naar de opvang gaan. Maar toch fijn dat dit ook uit wetenschappelijk onderzoek naar voren komt. Dus zeg maar dag tegen je schuldgevoel als je morgen je kroost weer naar de opvang brengt.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag