Kinderopvang slecht voor je kind? Niet volgens dit onderzoek

02.09.2024 13:45

Voel jij je schuldig elke ochtend als je je kind naar de opvang brengt? Niet nodig volgens dit wetenschappelijke onderzoek. Hieruit blijkt dat de kinderopvang een positief effect heeft op kinderen.

Kinderen die naar de kinderopvang gaan zijn minder druk, minder onaangepast en hebben minder last van depressieve gevoelens, angsten en fobieën. Goed nieuws dus als jij regelmatig last hebt van dat knagende gevoel in je onderbuik als je de opvang uitloopt.

Lees ook – Hoe bepaal je de juiste kinderopvang voor je kind? Expert deelt 5 handige stappen

Samen spelen, samen delen

Het onderzoek naar de kinderopvang is gedaan onder 80.000 kinderen uit vijf Europese landen. Kinderen uit Nederland, Denemarken, Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk zijn onderzocht. De kinderen zijn hierbij langdurig gevolg van 0 tot en met 13 jaar.

Ruben Fukkink is bijzonder hoogleraar kinderopvang en legt uit aan het NOS Radio 1 Journaal: ‘’Een heleboel kinderen zijn minder teruggetrokken en minder verlegen. Ze gaan mee in de groep. Ze hebben leren spelen. En samen spelen is samen delen.

De wat meer drukke kinderen hebben zich wat meer aangepast. Die zijn wat minder dominant. Ze zijn minder opvliegend. Zo zien we dat alle kinderen samen leren omgaan met elkaar in die kinderopvang. En vervolgens zie je die positieve effecten tot aan het einde van de basisschool.’’

Oorzaken positieve effect

De oorzaken waarom kinderopvang een positief effect heeft op kinderen, zijn niet in dit onderzoek onderzocht. Maar de onderzoekers hebben wel een vermoeden. Hanan El Marroun een van de onderzoekers, licht toe: “Kinderen in de opvang leren wellicht om beter met hun emoties om te gaan, samen te werken en conflicten op te lossen”.

Ergens wisten we dit natuurlijk al lang dat de social skills van je kind opeens een hele grote stap nemen als ze naar de opvang gaan. Maar toch fijn dat dit ook uit wetenschappelijk onderzoek naar voren komt. Dus zeg maar dag tegen je schuldgevoel als je morgen je kroost weer naar de opvang brengt.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.