Cocomelon, Baby Shark, Paw Patrol – allemaal razend populaire kinderprogramma’s, maar volgens experts niet zo onschuldig als ze lijken. Het zorgt voor stress en overprikkeling. Welke programma’s zijn dan wél geschikt voor peuters?
Lees verder onder de advertentie
Onlangs maakte presentator Arjan Lubach in zijn programma De Avondshow gehakt van bekende peuterseries. Met zijn vlijmscherpe humor legt Lubach uit dat het snelle tempo en de felle kleuren van bijvoorbeeld Cocomelon – een favoriet onder peuters – kan zorgen voor rusteloosheid en zelfs een soort verslavingsreactie. Het resultaat? Kinderen die na een paar afleveringen moeilijker kalm te krijgen zijn en slechter kunnen omgaan met rustiger momenten.
Lees verder onder de advertentie
Slecht voor het peuterbrein
Ook de Amerikaanse kinderontwikkelingsdeskundige Jerrica Sannes deelt deze mening over de peuterserie. Volgens haar zijn de filmpjes hartstikke verslavend en slecht voor het peuterbrein. Op haar Instagram beoordeelt ze regelmatig kinderprogramma’s, waaronder de Netflix-hit Cocomelon. Mediaspecialist Denise Bontje van Mediasmarties voegt daaraan toe: ”Het is ook een filmpje dat niet uit zichzelf stopt. Je blijft doorkijken. En dat is überhaupt een gevaar van kijken naar filmpjes.”
Is je kindje jonger dan twee jaar, dan vinden zowel Sannes als Bontje dat kinderen helemaal geen filmpjes moeten kijken. Natuurlijk zijn er dagen dat je dreumes of peuter vraagt om wat schermtijd. Volgens de experts is het dan ook verstandiger om naar andere series te kijken. Zij stellen voor om bewust voor kalmere en rustgevende kinderprogramma’s te kiezen, denk aan Nijntje, Kikkeren zijn vriendjes of Het Zandkasteel. “Vaak de filmpjes van Zappelin en Schooltv”, aldus Bontje tegen LINDA. Deze series hebben namelijk een langzamer tempo, eenvoudige verhaallijnen en zachte kleuren. Ideaal om je peuter geboeid te houden, zonder die eindeloze stroom aan snelle bewegingen en geluiden.
Lees verder onder de advertentie
Hoeveel schermtijd per leeftijd?
Worstel jij met de schermtijd van je kind? Vaste tijdstippen zijn lastig te reguleren, maar met deze richtlijnen per leeftijd kun je rekening houden:
Lees verder onder de advertentie
2-4 jaar: maximaal 30 minuten schermtijd per dag.
4-6 jaar: maximaal 4 momenten, maximaal 1 uur per dag. Ongeveer 15 minuten per keer.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per keer.
8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag.
10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.