Op Prinsjesdag zijn dit jaar de veranderingen in de overheidsbudgettering voor 2025 bekendgemaakt. Voor ouders betekent dit dat het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag in het nieuwe jaar omhoog gaan.
Lees verder onder de advertentie
Het kindgebonden budget gaat iets omhoog per 1 januari 2025, maar niet zo veel als voorgaande jaren. Uiteindelijk komt het erop neer dat je voor ieder kind 75 euro meer ontvangt dan voorheen. Alleenstaande ouders krijgen een aanvulling, maar die daalt met 91 euro. Ook voor ouders met hogere inkomens, daalt het bedrag dat zij zullen ontvangen.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer krijg je kindgebonden budget?
Het kindgebonden budget is een tegemoetkoming in de kosten voor je kinderen. Dit staat dus los van de kinderbijslag en kinderopvangtoeslag. Er zitten enkele voorwaarden aan het te krijgen:
Je krijgt kinderbijslag
Je hebt minstens 1 kind onder de 18 jaar
Je vermogen en je inkomen zijn niet te hoog
Voor pleeg- en stiefkinderen kun je het budget ook krijgen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van meerdere dingen, namelijk: of je een partner hebt, je inkomen en het aantal minderjarige kinderen dat je hebt én de leeftijd van die kinderen.
Door al die voorwaarden is het lastig om zeker te weten of – en zo ja hoeveel – je recht hebt op kindgebonden budget. Krijg je het niet en denk je er wel recht op te hebben? Maak hier een proefberekening om te zien of je ervoor in aanmerking komt.
Lees verder onder de advertentie
Hoe kan ik het budget aanvragen?
Het aanvragen van het kindgebonden budget is meestal niet nodig. Als je kinderopvangtoeslag, huurtoeslag of zorgtoeslag krijgt, krijg je vanzelf bericht dat je het gaat ontvangen. Anders kun je het aanvragen via www.toeslagen.nl.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer is de uitbetaling van het kindgebonden budget?
De exacte datum wanneer het budget wordt uitbetaald, verschilt per maand en per bank. Maar je kunt het altijd rond de 20ste van elke maand op je rekening verwachten.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Ongepaste betaalverzoekjes krijgen, het is niemand meer vreemd. Of het nou om hele hoge bedragen gaat of om kleine, sommige mensen gaan een grens over met hun Tikkies. Zo ook de organisator van een babyshower, waar Celine voor was uitgenodigd.