Misschien heb je wel eens gehoord dat baby’s in de buik reageren op geluiden van buitenaf. Ze herkennen de stem van hun moeder, kunnen zelfs melodieën onthouden en na de geboorte nog steeds reageren op de muziek die je vaak draaide tijdens de zwangerschap. Maar wist je dat klassieke muziek ook direct invloed kan hebben op het hartritme van je ongeboren kindje?
Lees verder onder de advertentie
Uit nieuw Mexicaans onderzoek blijkt dat bepaalde klassieke composities zorgen voor een stabieler hartritme bij foetussen. Dit kan gunstig zijn voor de ontwikkeling van het autonome zenuwstelsel, het systeem dat onder meer de hartslag regelt.
Voor het onderzoek werden 36 zwangere vrouwen gevraagd om naar twee klassieke stukken te luisteren: De Zwaan van de Franse componist Camille Saint-Saëns en Arpa de Oro van de Mexicaanse componist Abundio Martínez. Met hartslagmeters volgden de onderzoekers hoe de hartjes van de foetussen reageerden. Ze keken naar de hartslagvariabiliteit, een belangrijke indicator voor een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel.
Lees verder onder de advertentie
Het effect van muziek
Wat bleek? Zodra de muziek begon, stabiliseerde het hartritme van de foetussen vrijwel direct. Maar niet elk muziekstuk had hetzelfde effect. “We zagen dat Arpa de Oro een sterker effect had dan De Zwaan”, legt onderzoeker Eric Alonso Abarca-Castro uit. Mogelijk spelen het ritme, de melodie of culturele herkenning hierbij een rol.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Tips voor ouders
Hoofdonderzoeker Claudia Lerma raadt ouders dus aan om kalmerende muziek te overwegen tijdens de zwangerschap. “Zelfs korte periodes van blootstelling kunnen al gunstig zijn voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby”, vertelt ze. De volgende stap? Onderzoeken of andere muziekstijlen hetzelfde effect hebben. Want wie weet doen zachte popnummers of relaxte jazz ook wonderen voor dat kleine hartje.
Lees verder onder de advertentie
Je ongeboren kindje kan dus al veel meekrijgen van factoren buiten de buik. Maar hoe bijzonder is het om al een beetje ‘contact’ te kunnen leggen met de baby in je buik? Met een gloednieuwe hologram-echo kan dat. Wauw! Hier lees je er alles over.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.