Een uur per dag knuffelen met je pasgeboren baby doet meer dan je denkt. Onderzoek van het Radboudumc onthult de positieve impact van huid-op-huid contact tussen moeder en kind op het darmmicrobioom van de baby.
Lees verder onder de advertentie
Het darmmicrobioom, een mondvol, is een verzamelwoord voor alle mini-bacteriën in de darmen van je baby. Belangrijk spul, niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor het immuunsysteem. Dus ja, big deal.
Microbioom
In de prille levensfase van een baby ondergaat het microbioom veranderingen als gevolg van borstvoeding, nauw contact met de moeder, interactie met andere familieleden, huisdieren, antibiotica en andere invloeden. Het streven is om baby’s vanaf het begin een gezond microbioom te geven. Maar hoe ziet zo’n microbioom er eigenlijk uit en hoe kunnen we het op een positieve manier beïnvloeden?
Lees verder onder de advertentie
Onderzoek
Wetenschappers van het Radboudumc onderzochten diverse aspecten rondom het huid-op-huidcontact (HHC) tussen moeders en hun voldragen baby’s. De onderzoekers hielden een groep moeders in de gaten die elke dag een uur knuffelde met hun kleine hummeltjes, terwijl een andere groep de standaardzorg ontving. Wat bleek? De knuffelmama’s waren minder gestrest en minder moe, gaven langer borstvoeding, en hun kleintjes sliepen beter en huilden minder in vergelijking met de andere groep.
In het project heeft onderzoeker Henrik Eckermann grondig gekeken naar hoe het darmmicrobioom van baby’s werd beïnvloed door het huid-op-huidcontact. Hij dook zelfs in de luiers van baby’s op 2, 5 en 52 weken na de geboorte. Wat bleek? Baby’s die regelmatig knuffelsessies hadden, hadden minder ‘gedoe’ met hun microbioom. Hun darmen maakten weliswaar een wat langzamere ontwikkeling door naar volwassenheid, maar dat is eigenlijk helemaal prima.
Lees verder onder de advertentie
Knuffelen maar
Over bacteriën gesproken, Eckermann keek ook naar hoe ze werden overgedragen via huid-op-huidcontact. Bij te vroeg geboren baby’s waren al positieve effecten gevonden, maar bij voldragen baby’s moeten we nog even geduld hebben voor conclusies. Henrik stelt zich de vraag: is een stabiele ontwikkeling van darmbacteriën goed of slecht? Of is het gewoon een kwestie van tijd, zoals het laten rijpen van een goede wijn?
Het blijft een mysterie, maar als het gaat om het welzijn van onze kleintjes, is het toch fijn om te weten dat een simpel uurtje knuffelen op de blote borst van mama meer doet dan je denkt. Dus hup, die roze wolk op en knuffelen maar!
Lees verder onder de advertentie
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.