Een uur per dag knuffelen met je pasgeboren baby doet meer dan je denkt. Onderzoek van het Radboudumc onthult de positieve impact van huid-op-huid contact tussen moeder en kind op het darmmicrobioom van de baby.
Lees verder onder de advertentie
Het darmmicrobioom, een mondvol, is een verzamelwoord voor alle mini-bacteriën in de darmen van je baby. Belangrijk spul, niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor het immuunsysteem. Dus ja, big deal.
Lees verder onder de advertentie
Microbioom
In de prille levensfase van een baby ondergaat het microbioom veranderingen als gevolg van borstvoeding, nauw contact met de moeder, interactie met andere familieleden, huisdieren, antibiotica en andere invloeden. Het streven is om baby’s vanaf het begin een gezond microbioom te geven. Maar hoe ziet zo’n microbioom er eigenlijk uit en hoe kunnen we het op een positieve manier beïnvloeden?
Lees verder onder de advertentie
Onderzoek
Wetenschappers van het Radboudumc onderzochten diverse aspecten rondom het huid-op-huidcontact (HHC) tussen moeders en hun voldragen baby’s. De onderzoekers hielden een groep moeders in de gaten die elke dag een uur knuffelde met hun kleine hummeltjes, terwijl een andere groep de standaardzorg ontving. Wat bleek? De knuffelmama’s waren minder gestrest en minder moe, gaven langer borstvoeding, en hun kleintjes sliepen beter en huilden minder in vergelijking met de andere groep.
In het project heeft onderzoeker Henrik Eckermann grondig gekeken naar hoe het darmmicrobioom van baby’s werd beïnvloed door het huid-op-huidcontact. Hij dook zelfs in de luiers van baby’s op 2, 5 en 52 weken na de geboorte. Wat bleek? Baby’s die regelmatig knuffelsessies hadden, hadden minder ‘gedoe’ met hun microbioom. Hun darmen maakten weliswaar een wat langzamere ontwikkeling door naar volwassenheid, maar dat is eigenlijk helemaal prima.
Lees verder onder de advertentie
Knuffelen maar
Over bacteriën gesproken, Eckermann keek ook naar hoe ze werden overgedragen via huid-op-huidcontact. Bij te vroeg geboren baby’s waren al positieve effecten gevonden, maar bij voldragen baby’s moeten we nog even geduld hebben voor conclusies. Henrik stelt zich de vraag: is een stabiele ontwikkeling van darmbacteriën goed of slecht? Of is het gewoon een kwestie van tijd, zoals het laten rijpen van een goede wijn?
Het blijft een mysterie, maar als het gaat om het welzijn van onze kleintjes, is het toch fijn om te weten dat een simpel uurtje knuffelen op de blote borst van mama meer doet dan je denkt. Dus hup, die roze wolk op en knuffelen maar!
Lees verder onder de advertentie
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Als je regelmatig bij de Action shopt voor babyspulletjes, let dan even goed op. Action waarschuwt namelijk voor een bepaald soort babypoeder en haalt hem terug: de Nuagé Baby Powder Talc Free 284g. Dit moet je erover weten.
Eindelijk kon Evie, moeder van Yara (2) weer eens flink uitpakken met oud & nieuw. Samen met haar vriend ging ze naar een huisfeest van hun oude vrienden. Vrienden waarvan de meeste nog geen kinderen hadden. Ze keken er weken naar uit en het was een geweldige avond, maar ze moesten hiervoor wel allebei diep […]
TikTok staat weer op z’n kop en dit keer gaat het om… een schooltraktatie! Want die kan op sommige scholen niet groot en uitbundig genoeg. Voer voor discussie, want is dit lief of overdreven?
Als je de vieze was in de droger doet of je baby in de supermarkt vergeet, betekent dat niet dat je langzaam gek aan het worden bent. Het betekent dat je honderdduizend ballen tegelijk in de lucht houdt. Mag het dan alsjeblieft een keertje misgaan, ja?
Mama’s, papa’s en iedereen met kleine kindjes opgelet: het RS-virus is weer volop aanwezig in Nederland. Deze geniepige griep zorgt voor overvolle ziekenhuizen, overuren bij artsen en heel wat slapeloze nachten. Wat is dit virus en wat kun je doen om je kleine spruit te beschermen?