In Nederland zijn twee wetenschappers bezig met baanbrekend onderzoek: het ontwikkelen van een kunstbaarmoeder, zodat vroeggeboren baby’s meer kans krijgen om te overleven. Universiteit van Nederland deelt in een explainer-video hoe dit onderzoek werkt.
Lees verder onder de advertentie
Technisch geneeskundige Myrthe van der Ven en industrial designer Juliette van Haren van de technische universiteit Eindhoven doen samen onderzoek naar een baanbrekende oplossing voor vroeggeboren baby’s. Ze doen onderzoek naar een kunstbaarmoeder die de natuurlijke baarmoeder zo goed mogelijk nabootst.
Lees verder onder de advertentie
Myrthe legt uit in de video: “We hebben een kunstbaarmoeder ontwikkeld om extreem vroeg geboren baby’s te redden. Baby’s die worden geboren bij 24 weken. Deze kindjes zijn nog maar net over de helft van de gehele zwangerschapsduur, dus deze kindjes zijn echt nog maar heel klein. Ongeveer even groot als je hand.”
De wetenschapper vervolgt: “We weten uit onderzoek dat 40% van de te vroeg geboren baby’s bij 24 weken overlijdt. Van de 60% baby’s die wel overleven weten we dat tweederde op de lange termijn handicaps overhoudt. Zoals doofheid, blindheid, motorische of mentale problemen.”
De enige veilige plek is de baarmoeder
Hoe goed onze zorg ook is ontwikkeld voor deze te vroeg geboren kindjes door ze in een couveuse met beademing, sondes en katheters te helpen, zorgt het ook voor gevaar op infecties. Elke dag langer in de baarmoeder is énorme winst voor deze kindjes.
Daarom zijn Van der Ven en Van Haren druk bezig om een oplossing te vinden met de kunstbaarmoeder. Wil je weten hoe een kunstbaarmoeder werkt, waarom het belangrijk is dat het een menselijke uitstraling krijgt en hoe ze de kunstbaarmoeder testen met speciaal ontworpen robotbaby’s?
Bekijk dan hier de video van Universiteit van Nederland over dit baanbrekende onderzoek:
Lees verder onder de advertentie
Ook Nicole Huisman geeft een update over haar te vroeg geboren kindje van 24 weken: “het is oprecht een wonder dat ze er is.” Je leest haar verhaal hier.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag