Terwijl de een er meteen over uit is, moet de ander maandenlang broeden op een babynaam. Voor sommige koppels gaat het kiezen van een babynaam gepaard met bloed, zweet en tranen. Sterker nog: een kwart van de ouders discussieert erop los.
Dat blijkt uit onderzoek van Kaartje2go onder ruim 1.700 Nederlanders.
Valt niet mee
De meeste ouders (34%) hoefden niet zo lang na te denken over een babynaam. Na vier tot vijf maanden zwangerschap waren ze eruit. Voor ruim een kwart van de koppels was dat een stuk lastiger: zij werden het maar niet eens en discussieerden erop los. 33 procent van de ouders wachtte tot het laatste trimester met het kiezen van een babynaam. Niet gek, want de naam van een kind moet aan allerlei voorwaarden voldoen. Zo vinden ouders het belangrijk dat een naam goed bij de achternaam past (ook om een ‘schaamnaam’ als Connie Comen te voorkomen, natuurlijk). Andere genoemde voorwaarden zijn een naam die makkelijk uit te spreken is, een naam die niet zo vaak voorkomt, een korte naam of een die bij de namen van andere kinderen past.
Als de babynaam dan eindelijk gekozen is, wil 86 procent van de ouders deze het liefst geheimhouden tot na de geboorte. Makkelijk is dat niet, blijkt uit het onderzoek, want 1 op de 10 ouders praat voor die tijd z’n mond voorbij. Wees in elk geval voorzichtig met wie je de babynaam deelt, want mensen gaan nog weleens met je idee aan de haal. 10 procent van de Nederlanders laat weten dat hun babynaam werd ‘gestolen’ door een bekende. In de meeste gevallen (40%) ging het om een kennis, in mindere mate door een vriendin (23%).
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.