Om de leerachterstanden en kansenongelijkheid tegen te gaan, wil Rotterdamse onderwijswethouder Said Kasmi de leerplicht verlagen naar drie jaar oud, maar is dit wel verstandig?
Lees verder onder de advertentie
In Nederland zijn alle kinderen vanaf vijf jaar oud leerplichtig. Je kind mag je kind dan niet zomaar een dagje thuis houden of een paar dagen op vakantie gaan zonder de school hierover te informeren. Doe je dit wel, dan krijg je te maken met de leerplicht. Rotterdamse onderwijswethouder Said Kasmi vindt dat de leeftijd voor leerplicht omlaag moet, met als doel om leerachterstanden tegen te gaan.
Lees verder onder de advertentie
De schuld van de overheid
Volgens de Rotterdamse wethouder is het de schuld van de overheid dat kinderen leerachterstanden oplopen. “Het is nu heel ingewikkeld georganiseerd met een wirwar aan regels. Het allerbelangrijkst is dat peuters een zo’n goed mogelijke start maken. Ik pleit er daarom voor dat de leerplichtige leeftijd omlaag gaat naar drie.”
Lees verder onder de advertentie
Angst om toeslagen aan te vragen voor peuterspeelzaal
In zijn eigen gemeente merkt Kasmi dat ouders aarzelen om hun kinderen aan te melden op een ‘voorschool’. Ouders willen kun kind graag naar een peuterspeelzaal brengen, maar zijn bang om in de problemen te komen met toeslagen, terwijl ze hier volgens de wet wel recht op hebben. Dit zou gelinkt zijn aan de toeslagenaffaire van een aantal jaar geleden. “Ouders zijn veel voorzichtiger geworden in hun relatie met de overheid,” zegt Kasmi.
Lees verder onder de advertentie
Riskant
Thijs Roovers, een bestuurslid van de Algemene Onderwijsbond (AOB), is geen voorstander van het verlagen van de leerplicht. Roovers is het volledig eens met Kasmi dat we leerachterstanden moeten aanpakken en kansenongelijkheid moeten bestrijden. Maar de leerplicht verlagen naar drie jaar vindt Roovers ‘riskant’. Ook denkt hij dat dit ‘niet het gewenste effect zal hebben’.
Roovers: “Als het een plicht wordt, dan kunnen mensen het gaan eisen. En we zien in de opvang als bij de opvang enorme personeelstekorten. We zien ook dat de tekorten het grootst zijn in gebieden waar kinderen wonen met het grootste risico op achterstanden. Dat vind ik zo zorgwekkend dat we naar het principe toe moeten dat we oneerlijk moeten investeren in gelijke kansen.” Kasmi erkent dat er te weinig personeel is: “Maar we mogen niet vergeten dat kinderen hier niet de dupe van mogen worden.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag