Ooit hadden we nog de onschuldige Ice Bucket Challenges. Dat stelde niks voor. Inmiddels bestaan er de meest extreme en vaak levensgevaarlijke uitdagingen onder pubers.
Lees verder onder de advertentie
Online challenges zijn razend populair onder jongeren en ouders hebben soms geen idee waaraan hun kinderen zichzelf blootstellen. Als ouders moeten we alert zijn en proberen te voorkomen dat onze kinderen meedoen aan deze risicovolle trends.
Allang niet grappig of leuk meer
Challenges komen in allerlei vormen voor: van onschuldig en ludiek tot ronduit levensbedreigend. Een bekend voorbeeld is de Cinnamon Challenge, waarbij deelnemers een lepel kaneel in één minuut proberen door te slikken zonder water. Dat lijkt onschuldig en in werkelijkheid leidt het vaak tot verstikking en ernstige ademhalingsproblemen.
Lees verder onder de advertentie
Nog een beruchte challenge is de Choking Game, waarbij jongeren proberen bewusteloos te raken door zichzelf of een ander de adem af te laten knijpen. Dit kan fatale gevolgen hebben. Zo zijn er wereldwijd al meerdere jongeren overleden door verstikking tijdens deze walgelijke ‘uitdaging’.
De Duct Tape Challenge is er nog zo eentje en allerminst onschuldig. Hierbij wordt iemand ingepakt in ductape en moet hij of zij proberen te ontsnappen. Dit heeft al geleid tot botbreuken, hersenschuddingen en zelfs blijvend letsel.
Misschien wel de meest schokkende challenge is de Skull Breaker Challenge. Hierbij laten 2 personen een nietsvermoedend slachtoffer struikelen door zijn benen onderuit te schoppen. Dit heeft al meerdere keren geleid tot ernstig hoofdletsel, hersenschuddingen en zelfs blijvende neurologische schade.
Waarom doen pubers hieraan mee? De verklaring ligt in een combinatie van groepsdruk, hersenontwikkeling en de drang naar spanning en erkenning.
De hersenen van pubers zijn nog volop in ontwikkeling. De emotionele en beloningsgebieden in de hersenen ontwikkelen zich sneller dan de gebieden die verantwoordelijk zijn voor rationele besluitvorming. Dit betekent dat jongeren eerder geneigd zijn om spannende en impulsieve beslissingen te nemen, zonder stil te staan bij de mogelijke gevolgen.
Lees verder onder de advertentie
Een voorbeeld uit de praktijk: een 15-jarige jongen uit Utrecht belandde in het ziekenhuis na het doen van de Fire Challenge, waarbij deelnemers zichzelf kortstondig in brand steken. Hij had niet stilgestaan bij het risico en liep ernstige brandwonden op.
Testosteronproductie
Daarnaast zorgt een verhoogde testosteronproductie in de puberteit voor een grotere behoefte aan spanning en sensatie. Dit maakt pubers extra gevoelig voor de verleidingen van challenges, waarbij likes en online erkenning als een beloning voelen. Dit geeft hen een kick en stimuleert hen om steeds extremere dingen te proberen.
Lees verder onder de advertentie
Recentelijk werd in Rotterdam een jongen betrapt op het uitvoeren van de Benadryl Challenge, waarbij grote hoeveelheden antihistaminica worden ingenomen om hallucinaties op te wekken. Dit kan leiden tot hartfalen, epileptische aanvallen en zelfs de dood.
Groepsdruk
Een ander cruciaal aspect is groepsdruk. Pubers horen er graag bij horen en zijn bang om buitengesloten te worden. Vooral jongeren die zich onzeker voelen, zijn vatbaarder voor het meedoen aan riskante challenges. Vaak zijn het niet de ‘stoere lefgozers’. Het zijn juist de meer verlegen of sociaal kwetsbare jongeren die zwichten onder de druk van hun omgeving.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Niet mijn kind?
Niet mijn kind, denk je misschien. En je gelooft het ook niet, dat jouw puber meedoet aan deze achterlijke uitdagingen voor de likes op de socials.
Toch is het belangrijk om het gesprek er wel een keer over aan te gaan met je puber. Stel vragen over wat ze online zoal tegenkomen en wat hun vrienden doen. Ga niet direct in de aanval wanneer ze iets erover loslaten: probeer juist een vertrouwelijke sfeer te creëren waarin je kind zich veilig voelt om te praten.
Lees verder onder de advertentie
Strafblad en consequenties
Leer je kind om nee te zeggen tegen gevaarlijke uitdagingen en laat hen weten dat sommige van deze challenges zelfs strafbaar zijn. Als iemand filmt waarbij een ander gewond raakt of erger, heeft dat juridische consequenties. In bepaalde gevallen kan het zelfs leiden tot een strafblad.
Nog een praktijkvoorbeeld: in België werden 2 tieners aangeklaagd voor het filmen van de Skull Breaker Challenge, waarbij hun klasgenoot zwaar hoofdletsel opliep. De daders kregen een taakstraf en een strafblad, wat hun toekomstmogelijkheden aanzienlijk beperkt.
Waakzaamheid bij ouders
Als je puber niet openlijk over dit onderwerp praat, wees dan alert op plotselinge gedragsveranderingen, onverklaarbare blauwe plekken of geheimzinnig gedrag rond telefoon- en socialmedia-gebruik. Houd ook in de gaten welke trends en challenges er online circuleren, zodat je voorbereid bent op mogelijke gevaren.
Lees verder onder de advertentie
Uiteindelijk kunnen we niet alles voorkomen, alleen door bewustwording en een open dialoog beschermen we onze pubers beter tegen de risico’s van deze gevaarlijke online waanzin.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.