Veel jongeren kampen momenteel met een longontsteking. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een onderzoek gestart naar de oorzaak van deze uitbraken. Ook waarschuwen ze ouders om alert te zijn op de symptomen van een longontsteking.
Lees verder onder de advertentie
Doorgaans komen longontstekingen vooral voor bij ouderen. Waarom zijn jongeren dan nu massaal de pineut? Die vraag wil het RIVM graag beantwoorden.
Veel jongeren kampen met een longontsteking
Het instituut gaat daarom keel- en neusmonsters van jongeren verzamelen en analyseren. Zo kunnen ze achterhalen welke virussen en bacteriën er nu circuleren. Ook wil het RIVM graag weten welke vaccinaties jongeren met een longontsteking hebben gehad, aangezien sommige infecties door vaccinaties kunnen worden voorkomen. Met al deze gegevens hoopt het RIVM betere preventieve maatregelen in te kunnen zetten om de jongeren beter te kunnen beschermen tegen deze infecties.
Lees verder onder de advertentie
Opvallende toename
Hoe ongewoon zijn de huidige uitbraken dan eigenlijk? “Het is niet ongebruikelijk dat er af en toe clusters van longontstekingen optreden onder jongeren”, vertelt Hetty van den Berg, arts infectieziektebestrijding bij het RIVM. “Echter, de recente toename is opvallend en daarom rechtvaardigt het een nauwkeuriger onderzoek om te bepalen welke factoren hierbij een rol spelen.”
Lees verder onder de advertentie
Jongeren van 10 tot 20 jaar
Het onderzoek focust zich op jongeren tussen de 10 en 20 jaar oud, omdat deze leeftijdsgroep een hogere kans heeft op het ontwikkelen van een ernstige longontsteking. Waarom dat zo is? Er spelen diverse factoren mee, zoals een verminderde weerstand en gedrag dat risico op infecties vergroot zoals roken of het delen van sigaretten.
Lees verder onder de advertentie
Alert zijn als ouders
De uitkomst van het onderzoek kan nog wel enkele maanden op zich laten wachten. In de tussentijd adviseert het RIVM ouders om alert te zijn op symptomen van een longontsteking. Schakel bij twijfel altijd een huisarts in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”