Veel jongeren kampen momenteel met een longontsteking. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een onderzoek gestart naar de oorzaak van deze uitbraken. Ook waarschuwen ze ouders om alert te zijn op de symptomen van een longontsteking.
Lees verder onder de advertentie
Doorgaans komen longontstekingen vooral voor bij ouderen. Waarom zijn jongeren dan nu massaal de pineut? Die vraag wil het RIVM graag beantwoorden.
Veel jongeren kampen met een longontsteking
Het instituut gaat daarom keel- en neusmonsters van jongeren verzamelen en analyseren. Zo kunnen ze achterhalen welke virussen en bacteriën er nu circuleren. Ook wil het RIVM graag weten welke vaccinaties jongeren met een longontsteking hebben gehad, aangezien sommige infecties door vaccinaties kunnen worden voorkomen. Met al deze gegevens hoopt het RIVM betere preventieve maatregelen in te kunnen zetten om de jongeren beter te kunnen beschermen tegen deze infecties.
Lees verder onder de advertentie
Opvallende toename
Hoe ongewoon zijn de huidige uitbraken dan eigenlijk? “Het is niet ongebruikelijk dat er af en toe clusters van longontstekingen optreden onder jongeren”, vertelt Hetty van den Berg, arts infectieziektebestrijding bij het RIVM. “Echter, de recente toename is opvallend en daarom rechtvaardigt het een nauwkeuriger onderzoek om te bepalen welke factoren hierbij een rol spelen.”
Lees verder onder de advertentie
Jongeren van 10 tot 20 jaar
Het onderzoek focust zich op jongeren tussen de 10 en 20 jaar oud, omdat deze leeftijdsgroep een hogere kans heeft op het ontwikkelen van een ernstige longontsteking. Waarom dat zo is? Er spelen diverse factoren mee, zoals een verminderde weerstand en gedrag dat risico op infecties vergroot zoals roken of het delen van sigaretten.
Lees verder onder de advertentie
Alert zijn als ouders
De uitkomst van het onderzoek kan nog wel enkele maanden op zich laten wachten. In de tussentijd adviseert het RIVM ouders om alert te zijn op symptomen van een longontsteking. Schakel bij twijfel altijd een huisarts in.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.