Overal in Europa dalen de geboortecijfers. In Nederland daalde vorig jaar het vruchtbaarheidscijfer naar het laagste punt sinds de dalende trend in 2010 werd ingezet. Dat betekent dat meer vrouwen kinderloos blijven. Ook in Frankrijk loopt het geboortecijfer terug, maar daar wil Macron wat aan doen.
Lees verder onder de advertentie
De huidige generatie groeit op in een wereld die kampt met veel verschillende crisissen, zoals klimaatverandering, een oorlog aan de rand van het continent, een pandemie, woningtekort en een economische recessie. De angsten en onzekerheden die dit met zich meebrengt zou volgens expert de reden zijn voor de dalende geboortecijfers.
Frankrijk koploper op het gebied van kinderen krijgen
Ook in Frankrijk is dit dus het geval. Sinds tien jaar daalt het aantal geboortes in het land en vorig jaar werden er minder dan zevenhonderdduizend kinderen geboren: een van de laagste geboortecijfers sinds de Tweede Wereldoorlog, meldt het NRC. Dat terwijl Frankrijk lange tijd koploper was op het gebied van kinderen krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Het was iets waar het land trots op was en ieder jaar als de geboortecijfers bekend werden, stond overal op de voorpagina’s te lezen dat Frankrijk de koploper van Europa was. Oud-president Nicolas Sarkozy noemde het een van de belangrijkste onderdelen van het Franse leven. “Een land dat kinderen maakt, is een land dat de toekomst voor zich heeft”, zei hij daarover.
Nu de geboortecijfers blijven dalen, wil Macron daar verandering in brengen. In Frankrijk rust er geen taboe op zogenaamde geboortepolitiek, dus kondigde Macron dit tijdens een persconferentie aan. Volgens hem is het krijgen van meer baby’s nodig om de Franse economie draaiende te houden. Hoe hij het krijgen van kinderen aantrekkelijker wil maken? Onder andere door het ouderschapsverlof uit te breiden en onvruchtbaarheid te bestrijden. Vooral op dat eerste gebied valt nog veel winst te behalen, want het ouderschapverlof is in Frankrijk niet erg luxe.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?