Pils voor papa? Het alcoholgebruik van vaders heeft óók invloed op de baby

Illustratie bij: Pils voor papa? Het alcoholgebruik van vaders heeft óók invloed op de baby
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Oké, we weten het allemaal: als je zwanger bent, blijf je van de alcohol af. Dat is al zo ingeburgerd dat het bijna in de moederschoolboeken staat.

Lees verder onder de advertentie

Als je tijdens de zwangerschap toch drinkt, loop je het risico op Foetaal Alcoholsyndroom (FAS), wat een hele mond vol is voor iets dat betekent dat de hersentjes van je kleintje in de baarmoeder al schade kunnen oplopen. Met als gevolg: problemen met groeien, bewegen, en een gedrag waar je grijze haren van krijgt. En nee, helaas is daar geen pilletje voor.

Lees ook – Pesticide gebruikt op supermarktgroenten schadelijk voor ongeboren baby’s

Lees verder onder de advertentie

En papa’s?

Maar… laten we eens naar papa kijken. Je weet wel, die kerel naast je op de bank met zijn biertje in de hand. Blijkbaar is wat hij drinkt vóórdat jullie die baby überhaupt maken, óók nogal belangrijk.

Lees verder onder de advertentie

We hebben jarenlang gedacht dat alcohol vooral mama’s probleem was, maar nu blijkt dat ook papa niet zomaar kan wegtikken. Michael Golding, een slimme kop uit Texas, zegt dat we veel te vaak alleen maar naar de moeders kijken als het om baby’s en alcohol gaat. Maar guess what? Als papa voor de bevruchting al flink aan de drank zat, kan dat ook gevolgen hebben voor jullie toekomstige kroost.

Lees ook – Mara: ‘Kreeg Luuk (9 maanden) nou écht een slokje alcohol?

Grote rol

Uit studies, onder andere in China, blijkt dat baby’s van vaders die wat te vaak de fles aan de mond zetten, meer risico lopen op van alles en nog wat – van gespleten gehemeltes tot hartproblemen. Een studie van 2021 laat zelfs zien dat de kans op die afwijkingen bijna drie keer zo groot is als papa stevig drinkt in de drie maanden voor de zwangerschap. De groei van de foetus kan ook een flinke klap krijgen door papa’s drankgebruik. Het is lastig om aan te tonen dat het allemaal de schuld van de dad to be is, maar het wordt wel steeds duidelijker dat zijn drankgebruik een grote rol speelt.

Lees ook – ‘Ik bekostig m’n moeders alcoholverslaving’

Lees verder onder de advertentie

Gekke trekjes

Golding en zijn team hebben het getest met muizen. Wat bleek? De babyknagers van vaders die alcohol hadden gedronken, hadden rare kaakjes, ogen die verder uit elkaar stonden dan normaal, en nog wat andere gekke trekjes. En nu komt het: soms waren die afwijkingen zelfs erger als de vader had gedronken dan wanneer de moeder dat had gedaan. Verder ontdekten ze dat het sperma van drinkende muizenmannen veranderde, wat de groei van de baby-muis beïnvloedde. Hoe meer papa-muis dronk, hoe vreemder zijn nageslacht eruitzag. Moraal van het verhaal? Ook papa’s moeten misschien hun biertje laten staan.

Lees verder onder de advertentie

Glaasje teveel?

Tja, dan is de vraag natuurlijk: hoeveel is teveel? Hoeveel fluitjes kun je nog achterover slaan zonder je toekomstige baby per ongeluk op te zadelen met gezondheidsproblemen? Die data hebben we nog niet precies. Maar Golding denkt dat een “heel af en toe een drankje” waarschijnlijk wel kan, zeker als je daarnaast ook nog eens sport en gezond eet. Maar hij voegt er wel aan toe: als het zijn zonen waren, zou hij zeggen dat ze helemaal moesten stoppen met drinken.

Bron: Welingelichte Kringen

Lees verder onder de advertentie

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken