Eén op de drie jongeren ervaart mentale klachten, waarbij zelfdoding de voornaamste doodsoorzaak is binnen deze groep. Voor koningin Máxima, die in 2018 haar zus verloor aan depressie, raakt dit persoonlijk. Ze zet zich nu krachtig in voor verbeterde hulp.
Lees verder onder de advertentie
Gisteren nam de koningin de tijd om naar jongeren en experts te luisteren bij de ‘Alles Oké? Supportlijn’. “Jongeren benaderen ons vanwege de lange wachttijden bij de GGZ, en ze geven aan dat het zo lang duurt dat ze het niet meer aankunnen.”
Lees verder onder de advertentie
Mentale klachten
Bij het zusje van de koningin, Ines, begonnen de mentale klachten al op haar veertiende. Op haar drieëndertigste kwam ze door aanhoudende depressies om het leven. Deze persoonlijke ervaring heeft Máxima betrokken gemaakt bij stichting MIND US, waarvan ze erevoorzitter is. Deze stichting bevordert samenwerking tussen diverse initiatieven gericht op zelfdoding. Afgelopen dinsdag sprak koningin Máxima, gewapend met notitieboek en pen, met jongeren bij de Alles Oké? Supportlijn, vergezeld door minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De supportlijn wordt bemand door 90 getrainde vrijwilligers die jongeren een luisterend oor bieden. Jongeren bellen met uiteenlopende problemen, waarbij de wachtlijsten bij GGZ opvallend zijn. Het doel is helder: zelfredzaamheid stimuleren tijdens gesprekken die tot anderhalf uur kunnen duren. MIND Us, onder leiderschap van Máxima, streeft naar samenwerking tussen hulpinitiatieven. Acht organisaties, waaronder 113 en de Kindertelefoon, streven naar een centraal online platform om hulp overzichtelijk aan te bieden. Social media en influencers worden ingezet om jongeren te bereiken. Máxima pleit tevens voor een chatfunctie: “Herkenning is van groot belang.”
Lees verder onder de advertentie
Voortdurende prioriteit
Máxima benadrukt de gevaren van desinformatie op social media en pleit voor het demedicaliseren van mentale gezondheid. Ze bedankt jongeren en platforms voor hun inzet en hoopt op subsidie voor het nieuwe platform. Minister Helder is enthousiast en zal serieus onderzoeken wat mogelijk is.
Lees verder onder de advertentie
Koningin Máxima laat helder weten dat de mentale gezondheid van jongeren een voortdurende prioriteit is, ongeacht wie er aan de macht is.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.