Medicijntekort laat zwangere vrouwen schrijnende keuzes maken

24.06.2024 12:37
medicijntekort Bron: Pexels

Zorgverleners maken zich zorgen vanwege het medicijntekort dat er in Nederland is. RTL Nieuws dook in het medicijntekort en ontdekte dat vooral zwangere vrouwen hier hard door worden geraakt. De gevolgen zijn groot: soms leidt het tekort tot vroeggeboortes en in extreme gevallen kiezen vrouwen zelfs voor abortus om maar niet langer ziek te zijn.

Vorig jaar konden maar liefst vijf miljoen Nederlanders hun medicijnen niet ophalen bij de apotheek door het medicijntekort. Vooral zwangere vrouwen zitten in een schrijnende situatie. Zij kunnen niet zomaar elk medicijn slikken, omdat veel medicijnen bijwerkingen hebben die schadelijk zijn voor de moeder of de baby.

Medicijntekort zorgt voor ernstige complicaties

Zwangere vrouwen met hyperemesis gravidarum (HG) hebben slechts drie werkende medicijnen om uit te kiezen. Vaak werkt er maar één specifiek medicijn per zwangere. Als dat medicijn er niet is, blijft er geen alternatief over. HG is een slopende ziekte die zorgt voor ernstige misselijkheid gedurende de hele zwangerschap. Sommige vrouwen moeten wel dertig tot veertig keer per dag overgeven, zelfs na een slokje water. Het juiste medicijn is voor deze vrouwen echt een must.

Hoogleraar verloskunde Rebecca Painter, die gespecialiseerd is in HG, benadrukt hoe moeilijk en gevaarlijk deze ziekte is. “Veel vrouwen moeten worden opgenomen omdat ze zóveel moeten braken dat ze te weinig vocht binnenkrijgen,” vertelt ze.

Ze hoort regelmatig schrijnende verhalen van vrouwen die door het hele land reizen om aan hun medicijnen te komen. Ook verhalen over vrouwen die vanwege medicijngebrek voor abortus kiezen, zijn haar niet vreemd. “Ik snap dat vrouwen radeloos worden als het medicijn dat ze helpt er niet is,” zegt ze.

Vroeggeboorte door hoge bloeddruk

Ook zwangere vrouwen met hoge bloeddruk krijgen te maken met het medicijntekort. Tien procent van de zwangeren heeft hier last van en er zijn ook maar drie medicijnen die werken. Als een van deze medicijnen niet verkrijgbaar is, kan de zwangerschap gevaarlijk worden. Soms moet een vrouw te vroeg bevallen, wat risicovol is voor zowel moeder als baby.

Appgroep met gynaecologen door medicijntekort

Een grote oorzaak van het medicijntekort in Nederland is dat het land probeert de meeste korting te krijgen op medicijnen om de zorgkosten laag te houden. Hierdoor is Nederland minder aantrekkelijk voor farmaceuten en grijpen we soms mis. Dit leidt tot grote frustratie bij zorgverleners.

Gynaecologen zoeken naar alternatieven via een appgroep met zestig collega’s van andere ziekenhuizen. In plaats van alternatieve medicijnen in de literatuur op te zoeken, vragen ze tips en advies aan elkaar. Dit is een snellere manier om alternatieven te vinden, zeker nu er ook een tekort is aan zorgpersoneel.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.