Voor sommige vrouwen is ongesteld zijn niet zomaar ‘even vervelend’. Eén op de vijf vrouwen ervaart namelijk hevige menstruaties en hebben bloedstollingsstoornis zonder dat ze het weten. Gynaecoloog Heleen Eising wil meer bewustwording creëren rond extreme menstruaties.
Lees verder onder de advertentie
Buikkrampen, moodswings, vermoeidheid en ga zo nog maar even door met de fysieke en mentale ongemakken die bij een menstruatie komen kijken. Gynaecoloog Heleen Eising vindt het tijd dat we stoppen met hevige menstruaties af te doen als ‘nu eenmaal vrouw zijn’. Ze promoveert deze week aan de Universiteit van Maastricht met haar onderzoek naar betere zorg voor vrouwen met bloedstoornissen. En dat is hard nodig.
Lees verder onder de advertentie
Uiteenlopende klachten
“Veel van deze vrouwen hebben door het bloedverlies ook bloedarmoede, wat kan leiden tot chronische vermoeidheid”, legt Eising uit. “Bovendien kan het hevige bloedverlies buikpijn veroorzaken, en in sommige gevallen leidt het zelfs tot school- of werkverzuim. Vrouwen kunnen zich zo ongemakkelijk voelen dat ze bijvoorbeeld niet meer naar het theater of de sportschool gaan.”
Eén van Eising’s onderzoeksdeelnemers kreeg ooit van een arts te horen dat haar menstruatie zo heftig was dat het haar leven in gevaar bracht. Een ander probeerde álles, maar niks hielp. “Ik voelde me hopeloos,” vertelde ze aan Eising. Het verdrietige is dat veel vrouwen hierdoor drastische beslissingen nemen, zoals het laten verwijderen van hun baarmoeder. Terwijl er vaak minder ingrijpende oplossingen zijn.
Lees verder onder de advertentie
Test jezelf met de 7-2-1-methode
Er zijn verschillende soorten bloedstollingsstoornissen, maar Eising raadt de ‘7-2-1-methode’ aan om ze te herkennen.
Menstrueer je langer dan zeven dagen?
Moet je om de twee uur je maandverband of tampon wisselen?
Zie je bloedklonten groter dan een centimeter?
Check, check, check? Dan is het tijd voor een bezoekje aan de huisarts of gynaecoloog.
Handig om te weten: een menstruatiecup is niet alleen een handig alternatief voor tampons en maandverband, maar ook een manier om bloedverlies te meten. “Normaal verliest een vrouw ongeveer 80 milliliter bloed tijdens een menstruatie”, zegt Eising. “Een patiënt had 250 milliliter bloedverlies per week. Dat is een kwart liter. Toen schrok ze zelf ook wel.”
Lees verder onder de advertentie
Behandelmogelijkheden
Gelukkig zijn er manieren om de horror van je menstruatie te verminderen. De anticonceptiepil kan helpen en ook een hormoonspiraal is een optie. Al werkt dat niet bij iedereen, aldus Eising. Daarnaast zijn er speciale medicijnen die je op de zwaarste dagen kunt slikken om het bloedverlies te verminderen.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Als dat allemaal onvoldoende werkt, kan een ingreep zoals het verwijderen van het baarmoederslijmvlies uitkomst bieden. Pas in het uiterste geval wordt er gekeken naar een baarmoederverwijdering, maar dat is vaak echt niet de enige oplossing. Ze pleit dan ook voor een ‘stapsgewijs schema’. Eerst medicijnen, eventueel een spiraal en hormoonmedicatie, daarna pas eventuele operaties. “Niet dat een operatie niet kan of mag – je hebt het recht om je baarmoeder te laten verwijderen. Maar hierdoor kun je wellicht een meer weloverwogen keuze maken.”
Wat Eising vooral wil met haar onderzoek? Dat vrouwen zich bewust worden van de signalen, hun klachten serieus nemen.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Kelly (30) is al twaalf jaar samen met haar grote liefde Sander (31). Zij gunt hem één keer per jaar een avontuurtje buiten de deur, omdat ze weet dat het helemaal goed zit tussen hen twee.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
In de kraamweek leef je in een bubbel van slaapgebrek, emoties en babygeur. Maar terwijl Elise nog probeerde te wennen aan haar nieuwe leven als moeder, kreeg ze een onverwachte reality check: een Tikkie voor beschuit met muisjes.